Man uit Hoorn krijgt celstraf en moet in kliniek blijven

HOORN – De 30-jarige Olaf N. uit Hoorn is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 270 dagen celstraf, waarvan 228 dagen voorwaardelijk. De man moet verplicht in een kliniek blijven van de rechters om een behandeling te ondergaan. Hij is veroordeeld voor verboden wapenbezit. Het openbaar ministerie had 390 dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 349 dagen voorwaardelijk plus drie jaar proeftijd en een heleboel voorwaarden.

In de rugzak van de Hoornaar trof de politie na een melding van de moeder van de man een pistool aan met houder en 30 patronen. Zij was bang dat er iets zou gebeuren. De rechtbank vindt niet dat de vondst moet worden uitgesloten van het bewijs, zoals de advocaat van N. twee weken geleden bepleitte. De politie had namelijk verzuimd om bij de aanhouding van de man te zeggen dat hij niet verplicht was om antwoorden op vragen te geven. Dat is op zich een vormfout, maar de man antwoordde de agenten dat hij geen wapen had. Dus het wapen was niet gevonden door zijn toedoen. Het bewijs is daarom geldig volgens de rechtbank.

N. zei twee weken geleden tijdens de zitting dat hij liever terug naar de gevangenis gaat, dan dat hij in de kliniek blijft. Hij is daar op eigen verzoek naar overgeplaatst, omdat hij wilde worden behandeld om van zijn alcoholproblemen af te komen. Hij heeft een flink strafblad en is ook al eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit. De rechtbank ziet zijn gebrek aan motivatie om zich te laten behandelen als tijdelijk. N. zei dat hij erg bang is voor coronabesmetting in de kliniek en dat hij zijn familie wil steunen en kunnen bezoeken, nu recent drie familieleden zijn overleden.

Loading