Lagere straf voor hennepteler Bovenkarspel

,,Gemaskerde mannen dwongen mij om hennep te gaan telen”, zei de bewoner van het huis bij de politierechter in Alkmaar. ,,Maar ik ben zelf natuurlijk ook niet goed bezig geweest.” De rechter veroordeelde de 51-jarige Willem R., die nu in Enkhuizen woont,  tot een werkstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor de hennepplantage en voor de diefstal van stroom.

,,Die mannen hebben mij mijn huis uit gebonjourd met een paar honderd euro op zak”, zei de verdachte. ,,Ik had niet veel keus. Het was de kogel of de brandstapel of dit verhaal. Ik was wel gedoemd om aan de misdaad mee te werken. Ze bedreigden ook mijn familie. Toen ik terugkwam, hadden ze die kwekerij ingericht.”

De man zei dat hij geen namen kon noemen van de mensen die hem onder druk zouden hebben gezet. De officier van justitie en de rechter geloofden zijn verhaal niet, omdat het niet te verifiëren was. Temeer omdat een huisgenote van R. gezegd had dat de hennepplantage van de verdachte was. En omdat een anonieme melder tegen de politie vertelde dat de verdachte hem de hennepkwekerij had laten zien en zei dat dit een extra bron inkomsten was om van op vakantie te gaan.

,,Er klopt niets van wat die man zegt, Ik weet wel wie die melder is”, aldus R. tijdens de zitting. ,,Die zegt dat gewoon omdat ik iets met zijn vrouw heb gehad. Het is rancune.” De verdachte gaf toe dat hij de hennepplanten op zijn zolder zelf had verzorgd. ,,Ik gaf ze water en haalde de gele blaadjes weg. Ik moest dat doen van die mannen, die mij onder druk hadden gezet.”

De officier benadrukte dat een hennepkwekerij midden in een woonwijk levensgevaarlijk is. ,,Er werd stroom illegaal afgetapt en er waren extra grote zekeringen geplaatst. Het risico op brand is heel groot. Gelukkig is dat niet gebeurd.” Zij eiste 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Ze kondigde aan dat ze de man wil laten plukken voor een bedrag van ruim een 100.000 euro. Dat zou hij met de hennepteelt hebben verdiend. De meervoudige kamer van de rechtbank gaat die zaak later behandelen.

De rechter besloot tot een lagere werkstraf, omdat de man inmiddels een eigen bedrijf is gestart en zijn leven wil beteren.

 

Loading