Justitie eist 5 maanden cel voor stalking oud-burgemeester Hoorn

HOORN/ALKMAAR – Het openbaar ministerie (OM) wil dat de 63-jarige Nico S. uit Hoorn wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden voor het stalken van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. Dat bleek vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar. De man heeft toegegeven dat hij mails aan de burgemeester heeft gestuurd. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

S. is woedend op de oom van de burgemeester, die destijds zijn psychiater was. Omdat hij geen gegevens meer had van zijn vroegere psychiater, richtte hij per email zijn pijlen op diens neef. Volgens justitie stuurde S. een groot aantal bedreigende emails naar de burgemeester, die daar veel last van zou hebben gehad.

Van Veldhuizen was tot oktober 2015 burgemeester van Hoorn. In die tijd begon S. hem al te stalken met emails, waarin hij zijn gal spuwde. Hij werd hiervoor in april 2016 veroordeeld tot een deels voorwaardelijke werkstraf van 30 uur. Ook kreeg hij een contactverbod met de burgemeester opgelegd.

Maar volgens justitie ging het stalken gewoon door. In de zomer van vorig jaar en dit jaar zou S. weer een groot aantal beledigende en bedreigende mails hebben verstuurd aan Van Veldhuizen. Daarin maakte hij de burgemeester uit voor kankerjood, fascist en landverrader. Daarnaast schreef hij dat de burgemeester zijn eigen graf moest gaan opzoeken. De bedreigingen waren ook gericht tegen het gezin van de burgemeester.

S. zei in een verklaring dat hij zichzelf slachtoffer voelt en dat hij vindt dat de burgemeester hem ‘kunstjes heeft geflikt buiten het rechtssysteem om’. ,,Daarom pak ik hem terug”, zei S. bij de politie.

De verwarde S. is volgens deskundigen een zorgmijder. Hij wil zich niet laten onderzoeken door een psycholoog of psychiater, omdat hij slechte ervaringen heeft met de geestelijke gezondheidszorg. De rechtbank vroeg zich af of observatie van de Hoornaar in het Pieter Baancentrum (PBC) nodig is, maar neemt daarover later een beslissing. De man zit nu in voorarrest op een psychatrische afdeling van een huis van bewaring.

De officier van justitie vond opname in het PBC een stap te ver. Zij vroeg om S. naast de celstraf opnieuw een contactverbod op te leggen met de burgemeester. Per overtreding van dit verbod zou hij volgens haar een week gevangenisstraf moeten krijgen. Ook wil ze dat de Hoornaar de werkstraf van 30 uur gaat uitvoeren, die nog boven zijn hoofd hing. De mails waren in haar optiek beangstigend voor het slachtoffer en zijn gezin.

De rechtbank doet 19 oktober uitspraak.

Loading