Share

Jongens krijgen 1 jaar jeugddetentie na gewapende overval Almere

De rechtbank heeft twee jongens uit Almere, 17 en 18 jaar, veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en daarnaast ook nog een GBM (gedrags beïnvloedende maatregel), een derde jongen van 17 kreeg 9 maanden jeugddetentie en een pij-maatregel opgelegd. 

De rechtbank vond het bewezen dat de drie jongens op 28 januari 2019 een gewapende overval op een KFC-restaurant in Almere op hun geweten hebben waarbij zij 2700 euro buit maakten. Getooid met bivakmutsen kwamen in totaal zes jongens het restaurant binnen wandelen waarna ze direct over de toonbank sprongen en het personeel bedreigden met o.a. een hamer en vuurwapen, de jongen die het vuurwapen hanteerde richtte deze op een personeelslid en riep dat hij de kassa moest openmaken. Ondertussen duwde een andere jongen een mes in de rug van een andere KFC-werknemer en werd een derde werknemer bedreigd met een stalen staaf.

Bewakingscamera’s en getuige

Bewakingscamera’s van KFC en een toevallige passant legden alles vast, de getuige wist de scooters van de jongens te omschrijven waarna de politie op zoek ging naar deze scooters en die terugvond vlakbij de woning van één van de jongens, tijdens de daarop volgende huiszoeking werden spullen aangetroffen die ook op de camerabeelden te zien waren, zoals handschoenen en een jas. Justitie gaf opdracht om de telefoon van één van de verdachten af te tappen en op opgenomen audio is te horen hoe de jongen over de overval praat.

Ook werd bij één van de jongens geld gevonden en rolletjes met muntgeld, op de telefoon van deze jongen werd een foto aangetroffen waarop hij met een wapen staat afgebeeld. Deze foto is vrijwel direct na de overval gemaakt.

Volgens de rechtbank hebben de jongeren bewust het personeel en omstanders in het restaurant bedreigd en angst en onveiligheid veroorzaakt, een verzwarende factor bij het opleggen van de straffen.  Op de jongen met de PIJ-maatregel na krijgen de andere veroordeelden de aankomende tijd te maken met een strenge begeleiding van de reclassering om zo te voorkomen dat zij nogmaals de fout in gaan.

Heeft u dit ook al gelezen?