Jeugddetentie voor inwoner Amersfoort na mislukte tasjesroof

De 20-jarige D. van der J. uit Amersfoort is donderdag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot jeugddetentie en een verplichte behandeling, omdat hij 27 december vorig jaar in Medemblik samen met een vriend heeft geprobeerd een vrouw van haar schoudertas te beroven. Hij moet bijna 1340 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer, waarvan 700 euro smartengeld.

De twee mannen waren buiten aan het chillen en hadden trek in een sigaret. Die kregen ze van een vrouw, die even later hard aan haar schoudertas werd getrokken. Het slachtoffer slaagde er met succes in om de tas vast te houden, maar het gevolg was wel dat zij over de grond werd gesleurd. Zij hield daar pijnlijke knieën aan over.

Van der J. zei voor de rechter dat hij enorme spijt had van het misdrijf. Het idee van de roof was bij hem en zijn metgezel opgekomen toen ze hun sigaret al hadden gekregen. Het was vooral de dikke tas van de vrouw die de twee op slechte gedachten bracht. Daar moest toch wel iets in zitten, zo bespraken zij met elkaar.

Het was niet de eerste keer dat de Amersfoorter geweld heeft gebruikt. De vorige keer kreeg hij een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur. De officier van justitie wilde dat hij die straf nu alsnog gaat uitvoeren.

Daarnaast zou Van der J. 32 dagen jeugddetentie moeten krijgen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. De officier wilde niet een nieuwe werkstraf eisen, omdat de man ook nog een straf van 50 uur moet uitvoeren. Van der J., die in een begeleid-wonenproject in Amersfoort woont, moest wat de aanklaagster betreft ook onder toezicht komen van de reclassering en een verplichte behandeling ondergaan.

Advocaat Dallinga pleitte voor een voorwaardelijke werkstraf in plaats van jeugddetentie. Volgens hem is zijn cliënt daar veel meer bij gebaat. De raadsman had ook moeite met de hoogte van de schadevergoeding.

Politierechter Bek volgde het pleidooi van de verdediging niet en legde een straf op zoals die door de officier van justitie was geëist.

Loading