Jeugddetentie en voorwaardelijke PIJ-maatregel voor dodelijke overval Hoofddorp

De rechtbank Noord-Holland heeft twee destijds 15-jarige jongens veroordeeld voor de gezamenlijke gewelddadige beroving van een man bij een pinautomaat in Hoofddorp. De rechtbank acht bewezen dat de man op 16 december 2019 met een mes is gestoken, onder meer in de rug en het hart waardoor hij is overleden.

Een 15-jarige kan maximaal 12 maanden jeugddetentie opgelegd krijgen. De rechtbank heeft beide jongens veroordeeld tot een jeugddetentie van 10 maanden. Ook zijn beide jongens veroordeeld tot een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs).

Tot in detail voorbereid

Gebleken is dat de jongens de overval tot in detail hadden voorbereid. Ze hadden goed nagedacht over het dragen van camouflerende kleding, gezichtsbedekking, het meenemen van messen en het thuislaten van hun mobiele telefoons, zodat zij niet herkend zouden kunnen worden. Zij hebben ’s avonds laat in een donker steegje met uitzicht op de pinautomaat lange tijd staan wachten op een in hun ogen geschikt slachtoffer.

Hoewel de jongens verklaarden van tevoren niet de intentie te hebben gehad iemand te verwonden, rekent de rechtbank het hen zwaar aan dat zij beiden met een mes in de hand de confrontatie met het slachtoffer zijn aangegaan toen deze geld pinde bij de pinautomaat. Het slachtoffer verweerde zich hevig, tegen hun verwachting in. Toch zetten zij de beroving door.

Vier keer gestoken

Tijdens de vervolgens ontstane worsteling is het slachtoffer vier keer gestoken. Twee van de vier steekwonden zijn hem in ieder geval fataal geworden. Ook heeft één van de jongens het slachtoffer geschopt zodat hij weg kon komen, aan het einde van de worsteling zelfs met twee benen vol in het gezicht. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De buit bedroeg 100 euro.

De straf en maatregel die de rechtbank de jongens oplegt, komt overeen met de eis van de officier van justitie. De daaraan door de rechtbank verbonden voorwaarden houden onder meer in dat de jongens zich binnen de daarvoor gestelde proeftijd van twee jaar onder intensieve klinische en ambulante behandeling en begeleiding moeten stellen om herhaling van een dergelijk ernstig misdrijf te voorkomen.

Schadevergoedingen

Het drama speelde zich af voor de ogen van de echtgenote van de man. De rechtbank heeft de jongens veroordeeld tot vergoeding van de door haar geleden schade, waaronder een bedrag van 50.000 euro aan schokschade en affectieschade. De zoon van het slachtoffer kwam zeer kort na het voorval ter plaatse en moest toezien hoe pogingen tot reanimatie van zijn vader tevergeefs bleven. Aan hem moeten de jongens om dezelfde reden 40.000 euro vergoeden. Ook aan de andere zoon van het slachtoffer is smartengeld toegekend. Wegens het gemis van zijn vader moeten de jongens hem 17.500 euro betalen.(Rechtspraak)

Loading