Jeugddetentie en taakstraf voor 2 jeugdige woningovervallers uit Hoorn

HOORN – De rechtbank Noord-Holland heeft een 15-jarige en een 16-jarige jongen veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraffen voor het plegen van een gewapende overal op een woning op 23 mei dit jaar in Hoorn. Tijdens de overval werden de vier personen die in het huis aanwezig waren, bedreigd met geweld. Er werd onder andere een nepvuurwapen op hen gericht.

Roofoverval

De verdachten droegen tijdens de overval deels gezichtsbedekkende kleding, bevolen de slachtoffers op de grond te gaan liggen en dwongen een van hen de kluis in de kelder te openen. Ze namen meerdere telefoons, een portemonnee en een geldkistje weg. De rechtbank acht niet bewezen dat er ook daadwerkelijk geweld is gebruikt tijdens de overval. Verdachten zijn daarvan vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is het desondanks een zeer bedreigende en beangstigende gebeurtenis geweest voor de slachtoffers. Juist in een woning zou men zich veilig moeten voelen. De ervaring leert dat slachtoffers van dit soort misdrijven langdurig nadelige psychische gevolgen kunnen ondervinden.

Straffen

De 15-jarige jongen heeft zijn betrokkenheid bij de overval bekend. De rechtbank veroordeelt hem tot jeugddetentie van 159 dagen. Daarvan zijn 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tijdens zijn proeftijd is hij verplicht zich te laten begeleiden door jeugdreclassering en moet hij zich onder meer houden aan een contactverbod met de slachtoffers. Ook heeft de rechtbank hem een taakstraf van 60 dagen opgelegd. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de verdachte en het feit dat hij spijt heeft betuigd.

De 16-jarige jongen heeft elke betrokkenheid ontkend. Maar de rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat hij de gewapende overval met de medeverdachte heeft gepleegd, onder meer door een DNA-match met een achtergelaten tas in de buurt. De rechtbank veroordeelt hem tot jeugddetentie van 130 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook hij moet zich verplicht laten begeleiden door jeugdreclassering en heeft een contactverbod met de slachtoffers. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 120 uur. De rechtbank rekent het hem aan dat hij geen openheid van zaken heeft willen geven. Wel is hij volgens de rechtbank goed bezig met zijn opleiding.

Smartengeld

De slachtoffers in deze zaak hebben de rechtbank verzocht de verdachten te veroordelen tot het vergoeden van de materiele en immateriële schade (smartengeld) die zij hebben geleden als gevolg van de overval. De rechtbank heeft deze verzoeken deels toegewezen. (Rechtspraak)

Loading