Share

Jeugddetentie en taakstraf na openlijk geweld in vereniging voor 19-jarige inwoner Spijkenisse

De 19-jarige Q. B. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 6 maanden jeugddetentie waarvan 2 maanden voorwaardelijk en 40 uur taakstraf onder meer omdat hij op 2 april vorig jaar samen met anderen openlijk geweld pleegde tegen een man in Amsterdam-West. Zij stompten hem tegen zijn hoofd en staken met een machete in zijn richting. Daarnaast stal hij op 18 januari 2022 samen met anderen jongens met geweld in Nieuw-West een namaak Louis Vuittontas. Daarbij is het slachtoffer omsingeld, geslagen en met een mes gestoken.

Op basis van de ernstige feiten en de rapporten over hem oordeelt de rechtbank dat de 19-jarige man hulp en sturing nodig heeft. Daarom legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij onder meer meewerken aan delictanalyse en zich zo nodig laten behandelen. Ook gelden contactverboden met zijn medeverdachten.

De officier van justitie vorderde in het requisitoir dat B. voor de door haar bewezen geachte feiten volgens het adolescentenstrafrecht (ASR) moest worden veroordeeld tot een jeugddetentie van 6 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren met de bijzondere voorwaarden die de reclassering heeft geadviseerd en een taakstraf van 60 uren. Het gaat om ernstige feiten waarbij een mes is gebruikt. De officier van justitie vond het messengebruik onder jonge verdachten en dat dit normaal lijkt te worden gevonden door deze groep zorgelijk. Het is gevaarlijk, kan heel erg fout gaan en heeft nare gevolgen voor de slachtoffers ervan. Dit soort feiten hebben naast de directe slachtoffers ook veel impact op de maatschappij.

De raadsvrouw van B., mr. Nola Delsing, voerde tijdens de inhoudelijke zitting aan dat in de strafmaat rekening moet worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte, zoals het blanco strafblad en het feit dat hij net 18 jaar oud was ten tijde van de tenlastegelegde feiten. mr. Nelsing verzocht de rechtbank om het ASR toe te passen.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?

Geef een reactie