Inwoners uit Den Dolder en Amersfoort horen onvoorwaardelijke celstraf eisen wegens opruiing

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen donderdag twee verdachten aangebracht op een zogenaamde supersnelrechtzitting in Utrecht. Een 32-jarige man uit Den Dolder werd vervolgd omdat hij in een WhatsAppgroep anderen opgeruid heeft om te gaan rellen in Utrecht. Een 20-jarige Amersfoorter werd openlijk geweld ten laste gelegd voor het gooien van een steen naar een politieauto. De officier van justitie eiste tegen de verdachte uit Den Dolder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Tegen de Amersfoorter was dit een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Het vonnis van de politierechter was in beide zaken gelijk aan de eis van de officier.  

Beide feiten vonden afgelopen maandag (25 januari) plaats. Op meerder plekken in het land waren de dagen ervoor al hevige rellen uitgebroken na het invoeren van de landelijke avondklok. In deze context plaatste de man uit Den Dolder strafbare berichten in een omvangrijke WhatsAppgroep. In de groep, die als naam ‘25jan rellen 030’ had, werd opgeroepen om te gaan rellen op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Met het plaatsen van de berichten “Kan ook gestolen transporter achteruit Albert Heijn inrijden en in brand steken…” en “En ik heb nog Cobra’s liggen een stuk of 10 tot 15” heeft de 32-jarige man zich schuldig gemaakt aan opruiing. De politie hield hem maandagavond aan nadat onderzoek zijn identiteit en verblijfplaats aan het licht had gebracht.

De 20-jarige Amersfoorter werd 25 januari op heterdaad aangehouden in zijn woonplaats. Agenten zagen hem in een al onrustige situatie een steen naar een politieauto gooien. Deze steen raakte het voertuig ook. Na een korte achtervolging kon de man worden ingerekend.

Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten hun gedrag zeer kwalijk. De feiten die zij hebben gepleegd zijn op zichzelf al verwijtbaar, maar in de context waar in ze plaats vonden nog des te meer. Verschillende steden en dorpen in Nederland waren al twee dagen het toneel van hevige rellen en plunderingen. De maatschappelijke verontwaardiging over dit geweld was toen al enorm groot. Dit was voor verdachten kennelijk geen reden om zich in te houden. Ze deden er juist een schepje boven op. Alleen gevangenisstraffen zijn dan passend.

Wat betreft de man uit Den Dolder is meegewogen dat hij al een strafblad had. De Amersfoorter had dat nog niet. Beide mannen zaten in voorarrest en blijven vast zitten.(OM)

 

Loading