Inwoners Groningen aangehouden op verdenking versturen 120.000 oplichtings-sms’jes

GRONINGEN – De Groningse recherche heeft afgelopen maandag een 21-jarige man en eveneens 21-jarige vrouw uit Groningen aangehouden op verdenken van het versturen van 120.000 oplichtings-sms’jes. De vrouw werd na ondervraging weer vrijgelaten omdat haar rol in het geheel beperkt is. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en die besloot om zijn hechtenis met 14 dagen te verlengen. 

De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft stuurde in de perioden tussen 2 september en 21 september 120.000 oplichtings-sms’jes om zo toegang te krijgen tot de bankrekeningen van zijn slachtoffers.  De man kwam in beeld bij de recherche in het onderzoek ‘Lehua’, de recherche kreeg begin 2020 een laptop van de man in handen waar inloggegevens van 1.5 miljoen web-accounts op werden aangetroffen.  Onder de gehackte inloggegevens o.a. die van Marktplaats, maar ook gehackte bankrekeningen die via een speciaal programma diverse betaal-apps tegelijk kon bedienen. De politie heeft al met een aantal van zijn slachtoffers contact opgenomen, waar van diverse niet wisten dat zij gehackt waren.

Het Openbaar Ministerie zegt in een persbericht: “Na de aanhouding maandagochtend heeft de Friese recherche een woning doorzocht in Groningen en in het netwerk dat werd gebruikt voor de oplichtingspraktijken. In de woning werden vier laptops aangetroffen. Op een daarvan draaide software voor oplichtingspraktijken. “We hebben letterlijk de stekkers eruit getrokken om alle lopende oplichtingspraktijken een halt toe te roepen”, aldus de zaaksofficier. ,,Op de draaiende laptop stond een nieuwe oplichtingswebsite die sterk moest lijken op die van de ABN Amro-bank. Uit die laptop bleek dat verdachte actief was op ondergrondse online handelsplaatsen waar hij bestanden uitwisselde met andere hackers. Hij kocht op die manier bestanden met tienduizenden telefoonnummers.

‘Uw kenteken verloopt’

Uit de openstaande laptop komen aanwijzingen dat de verdachte bezig was nieuwe oplichtingscampagnes vorm te geven, waaronder een digid-inlogpagina en een campagne om phishing te plegen door middel van berichten dat het kenteken van de auto zou vervallen. ‘’We zijn een sms-bericht tegen gekomen dat het ‘autokenteken binnenkort verloopt’. Om dat te ‘voorkomen’ zouden mensen moeten inloggen met hun DigiD. De bijgevoegde link zou dan leiden naar zijn nagemaakte DigiD-website”, aldus de zaaksofficier.

De politie trof een gaspistool aan. Ook is beslag gelegd op een auto, telefoons, bankpassen en online accounts. “De verdachten hebben spullen besteld bij webshops met geld van gehackte accounts.”(OM)

Loading