Inwoner(21) Waarland moet de cel in voor het veroorzaken van dodelijk ongeval

WAARLAND – De 21-jarige Bart P. uit Waarland moet van de rechter de cel in omdat hij op 6 februari van dit jaar in Noord-Scharwoude een ongeval veroorzaakte waarbij een 67-jarige vrouw om het leven kwam. De rechtbank legde een celstraf van 4 maanden op waarvan 2 voorwaardelijk en daarnaast een taakstraf van 200 uur en een rijontzegging van twee jaar.

Het ongeval vond plaats op de N245 op de kruising met de Wagenweg waar een maximumsnelheid van 80km/u geldt, P. reed daar volgens politieonderzoek ruim 170km/u toen hij het het kruispunt naderde en begon met remmen, maar op bij de oversteekplaats waar het slachtoffer wilde oversteken reed P. volgens de politie nog zeker 150km/u en heeft verder niet meer geremd. Op het moment dat de vrouw de N245 wilde oversteken met haar auto klapte P. er volop omdat hij door de zeer hoge snelheid niet meer kon uitwijken of afremmen. Door de impact kwam de vrouw te overlijden.

De raadsman van P., mr. Robert Polderman, wees ten tijde van de rechtszaak het politieonderzoek naar de prullenbak, volgens de raadsman reed zijn cliënt niet te snel en stak het slachtoffer op het allerlaatste moment over. De rechtbank ging niet mee in de pleidooi van de raadsman, zeker niet omdat P. zelf had verklaard dat hij enkel het gas had losgelaten nadat hij een auto had ingehaald en een getuige verklaarde geen remlichten te hebben gezien.

De rechter was van mening dat door het rijgedrag van P. levensgevaarlijk heeft gehandeld en ernstig tekort is geschoten in de zorgplicht die hij als verkeersdeelnemer heeft. Door zijn actie heeft hij veel leed veroorzaakt bij de nabestaanden van de vrouw. Maar ook rekende de rechter het P. aan dat hij bleef volhouden dat hij niet te hard heeft gereden.De rechter nam wel mee in zijn beslissing dat P. nog erg jong is en hij de rest van zijn leven moet leven dat hij iemand heeft doodgereden.

P. kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Loading