Inwoner Leidschendam bijt agent in zijn been en krijgt 150 uur taakstraf

ALKMAAR = Een 24-jarige man uit Leidschendam kreeg donderdag een taakstraf van 150 uur bij de politierechter in Alkmaar, waarvan 50 uur voorwaardelijk voor het bijten van een agent in Hoorn. De man zei dat hij niet begreep dat het om politie ging en dat hij zich racistisch voelde behandeld door een totaal onbekend iemand. De politie hield hem aan op verdenking van aanranding, maar die zaak komt later voor. De agent werd gebeten in zijn bovenbeen en had daar veel pijn van. De eis was 180 uur werkstraf

Hasne T. zou samen met een groep vrienden een meisje bij de bushalte in Hoorn hebben aangerand. Twee agenten in burger zagen het incident gebeuren. Ze surveilleerden juist omdat het al lange tijd onrustig is in de buurt van het station. Groepen jongeren zouden het daar ‘s avonds onveilig maken.

De verdachte zei dat hij zich wel had moeten verdedigen. ,,Ik kan me toch niet zomaar laten aanvallen van achteren?” Maar volgens de agenten was daar geen sprake van geweest en was de man alleen bij zijn arm gepakt. Zijn vriendengroep vluchtte weg. De officier van justitie en de rechter zagen in dat feit aanleiding om te denken dat die wel goed hadden begrepen dat het om politie ging. De politie riep dat ook meerdere keren. Bovendien had de man Nederlandse les en zou hij moeten kunnen begrijpen wat het woord ‘politie’ betekent, vond de rechter.

De agent was erg geschrokken. Hij moest uit voorzorg antibiotica slikken. De rechter en de officier vonden het allebei heel kwalijk wat de man had gedaan. Ze vonden niet dat hij uit noodweer had gehandeld, zoals zijn advocaat had aangevoerd. ,,Meneer is normaal behandeld. Alleen hij heeft zich enorm verzet en daarom moest de politie hem wel in een beenklem nemen. Hij heeft dat aan zijn eigen gedrag te wijten”, aldus de aanklager. ,,Maar dat hij is gaan bijten is heel ernstig.” Hij moet het slachtoffer 550 euro smartengeld betalen.

De verdachte is bang dat zijn verblijfsvergunning in het gedrang komt. Die loopt in oktober af. De man doet een beroepsopleiding en heeft werk.

Geef een reactie