‘Ik was op de verkeerde plek op de verkeerde tijd’

MEDEMBLIK – De 28-jarige Alexander K. uit Medemblik heeft tegen de politierechter in Alkmaar alle betrokkenheid bij een diefstal van apparatuur uit de Gamma in Hoorn ontkent; ,,Ik wist niet dat ze iets gingen stelen. Ik was op de verkeerde plek op de verkeerde tijd.” verklaarde hij tegen de rechter. Zijn twee medeverdachten hadden eerder al bekend dat ze op 5 februari samen een zaag, een klopboor en een lader te hebben gestolen, maar K. zou er volgens hen niks van hebben geweten. Ook medeverdachte Maximes L. (24) moest bij de politierechter verschijnen maar hij was niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. De derde verdachte werd eerder al voor 7 vermogensdelicten veroordeeld tot 6 weken cel.

Justitie geloofde niet dat K. geen weet had dat er een diefstal gaande was. Hij zou volgens de officier bewust de enige kassière in de winkel hebben afgeleid zodat zijn compagnons er met de buit ter waarde van bijna 580 euro vandoor konden gaan. Ze eiste een boete van 500 euro en 2 dagen cel tegen de man. De officier beriep zich op de camerabeelden die door 2 beveiligingscamera’s zijn gemaakt waarop te zien is dat de man de spullen bekijkt die later gestolen werden, Tegen L. werd 4 weken waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

De advocaat van K. vroeg om vrijspraak. De politierechter geloofde het verhaal van de 28-jarige verdachte ook niet; ,,U was niet één keer maar wel drie keer op de verkeerde plek. Allereerst voor de diefstal met de medeverdachten. U wees de spullen aan die uiteindelijk zijn gestolen en u belde meerdere keren met een van de andere mannen. Tijdens de diefstal leidde u de kassamedewerkster af en achteraf was u erbij toen de spullen aan een winkel werden doorverkocht.” stelde ze in haar vonnis.

K. kreeg vanwege zijn blanco strafblad inderdaad een geldboete van 500 euro en 2 dagen cel opgelegd. Dat deel heeft hij al bij de politie uitgezeten.

Maximes L. kreeg 3 weken waarvan 2 voorwaardelijk. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van 4 dagen alsnog gaan uitzitten.

Loading