Hogere straf voor veroorzaker dodelijk speedbootongeval Vinkeveense Plassen

ARNHEM – Een 52-jarige man is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Vinkeveense Plassen in 2014. Het gerechtshof oordeelde dat de man roekeloos heeft gevaren waardoor en twee van de vier inzittende van de aangevaren boot om het leven kwamen. 

Op 29 maart 2016 werd de man al veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, de rechtbank oordeelde toen dat er van doodslag geen sprake was maar wel van dood door schuld. Het Openbaar Ministerie eiste toen 8 jaar wegens doodslag. Zowel de verdachte als het O.M. zijn in hoger beroep gegaan waar vandaag de uitspraak van volgde.

De Advocaat-Generaal eiste tijdens de zitting opnieuw 8 jaar wegens doodslag maar ook nu ging het hof hier niet in mee, ook zij is van mening dat van doodslag geen sprake kan zijn maar wel voor dood door schuld.  Het hof vond het wel bewezen dat de man onder invloed van alcohol het ongeval heeft veroorzaakt en weegt dat ook zwaar mee in de uitspraak. Ook de forse overschrijding van de maximumsnelheid waarmee de man over de Vinkeveense Plassen scheurde en het niet hebben van verlichting op zijn speedboot werd de man zwaar aangerekend.

Het hof is dan ook van mening dat er sprake is van roekeloosheid en dat dood door schuld is bewezen. De verdachte is ook veroordeeld omdat hij weigerde de verplichtingen die hem zijn opgelegd na te komen, zo heeft hij de verplichte hulpverlening direct na het ongeval niet uitgevoerd. Maar ook dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen.

Het hof heeft ook bij haar uitspraak rekening gehouden met de enorme impact bij de familie van de slachtoffers en de nabestaanden van de twee overleden personen.

Het hof veroordeelde de man tot een celstraf van 5 jaar en een vaarontzegging van vijf jaar die pas ingaat nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Loading