Hardleerse Nibbixwouder moet 8 maanden de cel in

ALKMAAR – De 24-jarige Romano K. uit Nibbixwoud is geen onbekende bij justitie en ook vandaag moest hij zich weer verantwoorden voor heling van een motor en diefstal van een Volkswagen Transporter en diefstal van een bladblazer. 

Op 15 augustus 2016 heeft K. samen met een vriend van hum in Oudkarspel een bestelbusje gestolen om daarmee een in Alkmaar gestolen motor te kunnen vervoeren. Wat beiden niet wisten was dat in de Transporter voorzien was van een track & trace systeem waardoor het kinderspel was om de auto te lokaliseren. Deze bleek op een parkeerterrein bij De Rijp te staan met de motor.

De politie besloot om niet direct de auto in beslag te nemen maar te gaan posten tot iemand het busje zou komen ophalen, wat niet veel later ook gebeurde. K. kwam samen met zijn partner in crime aangereden in een Mercedes, welke van K. zijn vriendin bleek te zijn, om daarna in de VW Transporter te stappen en weg te rijden.

Toen K. in de gaten kreeg dat hij gevolgd werd door de politie begon er zich een achtervolging af te spelen waarbij levensgevaarlijke capriolen door K. werden uitgehaald, zo haalde hij rechts in, en toen K. in de gaten kreeg dat hij niet kon ontsnappen minderde hij snelheid en sprong uit de auto waarna de Transporter alleen verder reed, een auto ramde en daarna in het water belandde.

K. beweerde dat hij enkel een passagier was en dat ene Robin in de auto reed en dat die hem had gebeld of hij mee kon rijden. De rechter geloofde niets van dit verhaal en vroeg K. of die Robin niet toevallig Nicky van der P. was die ook werd aangehouden en de mercedes bestuurde die K. bij de VW Transporter bracht.

DNA-onderzoek wees uit dat een speciale sleutel die in de VW was gevonden van beide mannen het DNA bevatte, waarop K. antwoorde dat hij wel meer dingen in de auto had aangeraakt en daar dus ook zijn DNA op zat. K. verklaarde verder dat hij niet eens wist dat er motor in de auto stond, de sleutel werd vreemd genoeg wel gevonden in de laadruimte bij de motor.

Ook werd Romano K. beschuldig van diefstal van een bladblazer uit een container van een bouwbedrijf in Heerhugowaard, een misdrijf die hij samen met een vriend van hem zou hebben gepleegd. Allen wiste beide mannen niet dat dit lokgereedschap was en voorzien was van een track & trace systeem. Toen de politie een melding kreeg dat het gereedschap in beweging was gekomen snelden zij naar de container en zagen 2 mannen, waarvan 1 met een petje, wegrennen.

Niet veel later werd een auto staande gehouden met daarin Romano K. en zijn vriend Dylan K. K. verklaarde aan de rechter dat hij niets wist van diefstal wel dat hij met Dylan mee is gereden om iets te kopen van iemand. Dylan K. ontkende alles en beweerde zelfs dat de bladblazer 2 dagen daarvoor was gekocht in Beverwijk.

De Officier van Justitie vond alle 3 feiten bewezen en eiste een onvoorwaardelijke celstraf 33 weken met aftrek van voorarrest, daarbij moet K. een eerdere voorwaardelijke straf, een boete van 550 euro betalen.

Ook moet K. de immateriële en materiële schade betalen een bedrag van 504,26  aan de eigenaar van de motor, en 2470,13 aan het bouwbedrijf van wie de VW Transporter werd gestolen en deze Total loss werd verklaard na in het water te zijn beland.

De verzekeringsmaatschappij van het aannemers bedrijf betaalde de dagwaarde van de auto uit, 8500 euro.

De advocaat richtte in zijn pleidooi vooral zijn pijlen op de politie en beschuldigde die van grove nalatigheid, als die gewoon direct hadden ingegrepen had die auto nooit in het water gekomen en was er ook niet zoveel schade geweest. Iets waarmee de Officier van Justitie het totaal mee oneens was.

De rechter oordeelde echter dat Romano K. op alle 3 de feiten strafbaar is en legde de Nibbixwouder een celstraf op van 8 maanden onvoorwaardelijk en ook moet K. aan de eigenaar van de motor een bedrag van 504,26 betalen en aan het bouwbedrijf in totaal 1523 euro.

K. liet direct weten het er niet mee eens te zijn en in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Loading