Share

Hand in hakselmachine: vergoeding van € 360.000

Een monteur die vier vingers en een halve duim kwijtraakte in een hakselmachine, heeft met behulp van letselschadebureau JBL&G in totaal 360.000 euro aan schadevergoeding en smartengeld ontvangen. Hij is er ‘blij’ mee, maar: “Het is nooit betaalbaar, wat je overkomen is. Je zegt echt niet: doe mij drie ton en hak mijn vingers er maar af. Nee toch?”

De man van middelbare leeftijd uit Noord-Nederland kwam in 2013 met zijn hand in de tandwielen van een machine. Hij was destijds gedetacheerd als storings- en onderhoudsmonteur bij een bedrijf in het Noorden. In de nachtdienst ging het mis: een hakselmachine waarin afvalresten vermalen werden, vertoonde kuren. Om het probleem op te lossen, moest hij de afschermkap eraf halen. De machine bleef draaien, om te kunnen zien waar de storing zat. Bij het smeren van de tandwielen raakte zijn linkerhand ertussen bekneld, en werd de hand de machine ingetrokken. Er waren geen noodknoppen in de buurt, hij trok zijn hand zelf uit de machine terwijl die nog doordraaide. Het slachtoffer werd in shock afgevoerd naar het UMC in Groningen, waar een plastisch chirurg de hand meteen opereerde. Vier vingers en een stuk van de duim bleken geamputeerd door de hakselmachine.

Na zijn herstelperiode heeft de monteur nog een tijdlang op therapeutische basis gewerkt, maar in 2015 werd hij toch voor 80 tot 100 procent afgekeurd. Met bemiddeling van letselschadebureau JBL&G in Groningen werd onlangs uiteindelijk 360.000 euro uitgekeerd door Nationale Nederlanden, de verzekeraar van het bedrijf. Dat geld is, behalve een bedrag aan schadevergoeding, smartengeld en pensioenschade, vooral bedoeld om het verlies aan inkomen tot aan zijn 67ste op te vangen, de leeftijd waarop hij anders met pensioen zou zijn gegaan.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?