Share

Haarlemmer krijgt 2 jaar rijverbod wegens rijden onder invloed: “Ik stop toch niet met drinken”

ALKMAAR – Verdachte Omed D. (59) uit Haarlem reed op 1 januari over de A7 bij Wognum in een bestelbus. Hij bleek vijf keer teveel alcohol te hebben gedronken dan is toegestaan. ,,Zo’n grote hoeveelheid komen wij zelden tegen”, zei de politierechter in Alkmaar vrijdag tegen hem. Zij gaf de man 80 uur werkstraf en een rijverbod van 2 jaar.

,,Het maakt mij niet uit. Ik ga toch nooit meer rijden. Maar mag ik dan nog wel fietsen?”, vroeg D. Hij snapte er niets van. Volgens de man had hij maar twee glazen Raki achter de kiezen, terwijl hij normaal een fles per dag daarvan drinkt. ,,Ik ben al meerdere keren gestopt met drinken. Maar dat lukt niet. Ik blijf nu maar gewoon doordrinken.”

De verdachte toonde zich boos bij de rechter. ,,Waarom hebben de agenten mij die waarden niet laten zien?”, vroeg hij. ,,Ik heb de resultaten van die test niet eens gezien.” De man praatte voortdurend door de rechter en de officier heen. Die waren daar vrij snel klaar mee.

De Haarlemmer is al veel vaker veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij zei dat hij ook hulp had gehad bij het afkicken van de drank, maar dat dit toch niet had geholpen. ,,Ik wil geen auto meer. Dat kost me ook veel te veel geld. Ik heb dat niet. Dan ga ik toch lekker fietsen of met de bus of trein?”

De officier van justitie en de rechter vonden het levensgevaarlijk dat de man zo dronken achter het stuur was gaan zitten. De officier eiste 80 uur werkstraf, een week voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van 480 dagen, waarvan 303 dagen voorwaardelijk. Dat rijverbod vond de rechter dus niet lang genoeg. De man zei dat hij afziet van hoger beroep. ,,Jullie luisteren toch niet naar me.”

Heeft u dit ook al gelezen?