Share

‘Geweld wordt te vaak genormaliseerd’, Facebook geeft personeel betaald verlof

De verlofregeling van Facebook wordt uitgebreid, als reactie op de toename van huiselijk geweld sinds de coronacrisis. Personeel dat slachtoffer is geworden van seksueel of huiselijk geweld of wiens naasten dat overkomt, mag van het bedrijf betaald verlof opnemen. Dat het bedrijf Facebook personeel betaald verlof geeft als zij of een naaste slachtoffer worden van seksueel of huiselijk geweld is goed bedoeld, maar de vraag is of het geen symboolpolitiek is.

,,Het gaat namelijk alleen om gevallen waarin sprake is van een misdrijf. Om dat te kunnen vaststellen is er een aangifte nodig. Echter, we weten dat slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld om allerlei redenen nauwelijks aangifte doen,”  zegt Hanan Nhass onderzoeker bij Movisie.

Geweld is geen tandartsbezoek

,,Je kunt je bovendien afvragen of de geste van Facebook (om betaald verlof aan te bieden) wenselijk is, omdat het risico bestaat dat geweld wordt genormaliseerd; voor een tandartsbezoekje kun je immers ook verlof krijgen. Uiteindelijk is het probleem van het geweld niet opgelost met betaald verlof. Wat dan wel? Outreachend traumabehandelingen, trainingen empowerment en dergelijke aanbieden aan slachtoffers en ook de plegers proberen te bereiken,” aldus Nhass

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?