Geocatcher vind bij toeval wapens in sloot bij veroordeelde wapenhandelaar, OM. wil wapenhandelaar 4 jaar opsluiten

BREDA – Officier van Justitie van der Hamsvoord wil dat de 70-jarige J.B. uit Hulten een celstraf van 4 jaar moet krijgen omdat de man ondanks een eerdere veroordeling wegens illegale wapenhandel opnieuw de fout in is gegaan. Bij stom toeval vond een geocatcher op 30 juni 2020 in een sloot bij de woning van B. een partij vuurwapens die van B. bleken te zijn. In haar requisitoir vertelde de Officier van Justitie dat B. niets heeft geleerd van zijn vorige veroordeling en op dezelfde voet is doorgegaan.

Omdat B. nog in zijn proeftijd zit en daarnaast voorwaardelijk vrij was gelaten werd door de Officier van Justitie aan de rechtbank gevraagd ook de voorwaardelijke deel van de vorige straf ten uitvoer te leggen. (tule). In totaal moet, als het aan de Officier van Justitie ligt, B. zes jaar de cel in.

De eerste partij wapens werden gevonden in november 2019, hier ging het om 12 revolvers en 1 pistool, via DNA onderzoek konden deze aan B. worden gelinkt. Daar kwam de vondst van 30 juni 2020 nog bij, 2 revolvers, 5 patronen en een doos kogelpunten.  De geocatcher, (Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache te vinden. red.) was in zijn zoektocht naar de ‘cache’ op de partij vuurwapens gestuit. De geocatcher had direct door dat dit niet bij het spel hoorde en belde de politie die door de geocatcher op de in kranten verpakte wapens wees. De wapens bleken in een duiker van de sloot bij de woning van B. te liggen.

Bij huiszoeking in de woning van B. trof de politie een schietklare doorgeladen wapen aan naast het bed van B. Uit onderzoek van de overige wapens bleek dat veel van deze wapens tot het zelfde soort behoorden die zijn aangetroffen in een strafzaak die liep bij de Amsterdamse Rechtbank.

B. zelf ontkende dat de wapens die in de duiker van de sloot waren gevonden van hem waren, volgens hem zijn die door anderen daar neergelegd. Wel bekende hij dat het wapen dat naast zijn bed lag en de andere wapens die in zijn woning waren gevonden van hem waren. Van de belofte aan de reclassering om uit de criminaliteit te blijven maakte het OM. korte metten.. Uit niets blijkt volgens het OM. dat B. zich wil terugtrekken uit het criminele circuit.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak

Loading