Gemeente Stede Broec verhoogt rentetarief hypotheken voor werknemers, werkneemster weigert dit te betalen

,,Het huis zou op 1 februari moeten worden overgedragen. Dat is wel echt heel snel, valt daar misschien nog iets aan te doen?” Deze vraag stelde de Alkmaarse rechter dinsdag aan een ambtenaar van de gemeente Stede Broec. De vrouw wil namelijk een woning verkopen die is bekostigd met een hypotheek vanuit de gemeente. De gemeente wil de vrouw echter geen zogenaamde royementsverklaring geven omdat er nog een hypotheekrenteschuld zou zijn. Maar de vrouw stelt dat haar werkgever de overeenkomst eenzijdig heeft aangepast, terwijl dat helemaal niet kon.

,,Afspraak is afspraak” luidde de advocaat van de ambtenaar haar pleidooi in. Volgens haar heeft de gemeente nauwelijks een poot om op te staan in de zaak, en gebruikt deze nu eigenlijk de machtspositie door de overdracht  van de woning te blokkeren. De gemeente stelt echter dat het door een wetswijziging genoodzaakt is geweest om de overeenkomsten met haar werknemers aan te passen. Een nieuwe wet zou er namelijk voor hebben gezorgd dat ambtenaren niet meer tegen een lager tarief via de gemeente aan een hypotheek moeten kunnen komen. Daarover is vervolgens met het overgrote deel van de werknemers een overeenkomst gesloten. De eisende partij in deze zaak weigerde echter om met een nieuwe afspraak akkoord te gaan, en daarom heeft de gemeente de overeenkomst eenzijdig veranderd. Volgens hen was dat de enige redelijke oplossing. Vervolgens heeft de vrouw het nieuwe rentetarief niet betaald.

Wat voor de eisende partij vooral belangrijk is, is dat de uitspraak nu zo snel mogelijk komt. De rechter wilde dat nog niet toezeggen, maar heeft wel beloofd haar best te zullen doen. Vooralsnog staat de uitspraak gepland op 13 februari.

Loading