GBV-maatregel voor 41-jarige inwoner Amsterdam, de man wurgde zijn eigen vrouw
LELYSTAD – De 41-jarige S.K. uit Amsterdam is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Ook legt de rechtbank hem de maatregel gedragsbeïnvloeding en vrijheidsbeperking op (GBV-maatregel). De man wurgde in september vorig jaar zijn eigen vrouw met meerdere touwen. Vlak daarna reed hij naar zijn werk en stak hij in op een collega; die raakte gewond.
Ruzie
Op de zitting verklaarde K. dat hij op 19 september naar het huis van zijn vrouw (en de moeder van hun vier kinderen) in Bussum kwam en dat ze in de slaapkamer ruzie kregen. Daar heeft hij een paar touwen om haar nek gebonden en stevig aangesnoerd. Vervolgens ging hij naar zijn werk. Toen hij terugkwam was ze dood. Volgens de rechtbank zijn er geen aanwijzingen dat iemand anders in de woning aanwezig is geweest. De conclusie moet dan ook zijn dat K. zijn vrouw heeft gedood. Uit het pathologieonderzoek volgt dat verwurging de doodsoorzaak is.
Collega
K. liet zijn vrouw in haar woning achter en ging vervolgens op zijn bromfiets naar zijn werk. Toen hij daar aankwam, stak hij zonder noemenswaardige reden met een mes in op een collega. Die werd onder meer in zijn buik geraakt. Dit steekincident is ook gezien door een getuige. Die heeft bij de politie verklaard hoe K. meerdere keren op zijn collega instak.
Geen tbs; wél een GBV-maatregel
De psychiater en psycholoog die K. onderzochten, komen tot de conclusie dat bij hem sprake is van een licht verstandelijke beperking. Op basis van het onderzoek kan niet worden gesproken van een persoonlijkheidsstoornis. De ten laste gelegde feiten vonden plaats op een moment waarop K. in zijn beleving volledig machteloos moest accepteren dat het hem niet lukte om hun uithuisgeplaatste kinderen weer terug naar huis te brengen. Hij kon niet goed omgaan met de oplopende spanningen en emoties. De deskundigen adviseren K. tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank legt dit advies naast zich neer omdat tbs met voorwaarden alleen gekoppeld kan worden aan een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. En dat is in deze zaak te weinig.
Tbs met dwangverpleging, zoals officier van justitie Wiersma heeft geëist, is volgens de rechtbank ook niet aan de orde. Op basis van de onderzoeken kan namelijk niet geconcludeerd worden dat bij K. sprake is van een psychiatrische voorgeschiedenis of een persoonlijkheidsstoornis. Bovendien wordt het recidiverisico ingeschat op laag of matig. Gelet hierop legt de rechtbank K. wel een GBV-maatregel op. Daarnaast wordt K. veroordeeld tot 12 jaar cel voor de doodslag op zijn vrouw en de poging tot doodslag op zijn collega. Dit is één jaar meer dan door officier van justitie Wiersma is geëist. Ook moet K. schadevergoedingen betalen aan zijn kinderen en de collega.