Share

Fysiotherapeut uit Eindhoven krijgt 12 maanden cel wegens ontucht met patiënten

UTRECHT – Een 55-jarige man uit Eindhoven heeft zich in de periode van 2012 tot en met 2015 in Utrecht schuldig gemaakt aan ontucht met twee jonge vrouwelijke patiënten. Ook belaagde hij de vrouwen via voicemails en e-mails toen zij het contact met hem hadden verbroken. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Afhankelijke positie

De man had een praktijk voor fysiotherapie, haptonomie en coaching. De twee vrouwen hadden last van fysieke en psychische klachten en waren aan zijn zorg toevertrouwd. Hij manipuleerde ze tot het ondergaan van steeds verdergaande seksuele handelingen die geen enkel behandeldoel hadden. Beide vrouwen kampen nog steeds met de psychische gevolgen.

Depressieve stoornis

Uit onderzoek van de psycholoog blijkt dat de man een ziekelijke stoornis heeft. Er is sprake van een ernstige depressieve stoornis in combinatie met narcistische persoonlijkheidsproblematiek. De rechtbank neemt het advies van de psycholoog over en beschouwt de man als verminderd toerekeningsvatbaar.

Beroepsverbod

De rechtbank vindt het belangrijk dat de man behandeld wordt om zo de kans op herhaling te beperken. Een groot gedeelte van de straf wordt daarom voorwaardelijk opgelegd. Hierbij is ook meegewogen dat het handelen van de man privé en zakelijk flinke gevolgen voor hem heeft. Ook mag hij van de rechtbank zijn beroep niet meer uitoefenen. Gelet op het wettelijk maximum zal de rechtbank dit beroepsverbod opleggen voor vijf jaar. Verder komt de man onder reclasseringstoezicht en krijgt hij een contactverbod opgelegd met de slachtoffers.

Heeft u dit ook al gelezen?