Franse mensensmokkelaar krijgt in hoger beroep 4 jaar cel

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag de 36-jarige C.T. uit Colombes – Parijs in Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van 4 personen, waarvan 1 minderjarige. Het hof komt daarmee tot een hogere straf dan de rechtbank Limburg, die hem een gevangenisstraf van 3 jaar oplegde.

Op 4 juli 2019 hield de politie een controle in Venlo. De man werd staande gehouden en toen bleek dat er ook nog 4 andere personen in zijn auto zaten. Zij gaven aan geen paspoort bij zich te hebben en konden duidelijk maken dat ze uit Vietnam kwamen. Ze gaven aan dat ze door iemand naar Europa waren gebracht om te werken op Vietnamese markten in onder andere Berlijn. De man, die hun chauffeur was, gaf aan hen niet te kennen.

Het hof weegt in strafverzwarende zin mee dat de man in 2018 in Duitsland is veroordeeld voor de hulp aan buitenlandse personen bij illegale binnenkomst en illegaal verblijf. Die veroordeling heeft hem er niet van weerhouden zich opnieuw schuldig te maken aan mensensmokkel. Uit de eerder genoemde WhatsAppgespreken bleek dat hij zelfs bezig was om een nieuwe transportlijn op te zetten vanuit Roemenië.

Het hof legt een gevangenisstraf op van 4 jaar en komt daarmee tot een hogere straf dan de rechtbank Limburg. De man heeft met zijn optreden als chauffeur een verwerpelijke en mensonterende praktijk in stand gehouden en misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de gesmokkelde personen.

Loading