Forse boetes voor aanschaf (nep)pistool

NIBBIXWOUD – De politierechter in Alkmaar heeft drie mannen een boete opgelegd omdat ze op 23 mei 2016 werden aangehouden met een balletjespistool. Het plastic nepwapen, dat via een app op het internet was aangeschaft, leek zo op een Glock GLK-17 dat een team politieagenten zich genoodzaakt voelde om met kogelvrije vesten en getrokken wapen op de situatie naast het voetbalveld in Schellinkhout af te gaan.

De politie werd die dag gewaarschuwd door een man die in de buurt zijn hond aan het uitlaten was. Hij zag naast de voetbalvelden een aantal auto’s geparkeerd staan en rook een wietlucht. Een van de jongens hield een pistool vast en laadde het door. Ook een agent die poolshoogte ging nemen kon het wapen niet van een echte onderscheiden. Later werden Dave S., Martijn S. en Fabian R. op de parkeerplaats gearresteerd.

Justitie had de mannen eerder boetes tussen de 450 en 700 euro als transactie aangeboden voor het feit. Volgens de officier was dit een redelijke straf, dus hij vroeg de politierechter om deze op te leggen. Maar de advocaat van de drie mannen vroeg om vrijspraak. Hij wees erop dat het balletjespistool eigenlijk een oranje dop aan het eind van de loop heeft, waardoor duidelijk te zien is dat het nep is. Maar op de foto’s in het dossier was dat niet te zien omdat er een demper op de loop was gedraaid. Volgens de advocaat is het dus eigenlijk heel duidelijk dat het pistool nep is, en daarom is het ook helemaal niet geschikt om iemand mee te bedreigen.

Maar de politierechter ging niet mee in dit pleidooi van de raadsman. Ze legde de verdachten boetes tussen de 550 en 250 euro op. Fabian R. kreeg de hoogste boete omdat hij degene was die het wapen op het internet had aangeschaft.

Loading