Flinke celstraf geëist voor gewelddadig innen schuld

WOGNUM – ,,Waarom neemt u twee wildvreemde Polen mee om een schuld te innen? Waarom niet een vriend?” Deze vraag stelde de rechter gisteren aan de 36-jarige Harm G. uit Hoorn. Hij moest voorkomen omdat hij samen met de 20-jarige Poolse broers Arthur en Robert B. op een gewelddadige manier een uitstaande schuld inde bij een man uit Wognum. ,,Ik heb een hele domme fout gemaakt. Ik had het gewoon aan een deurwaarder moeten overlaten. Ik moest maandenlang smeken om een paar tientjes omdat ik zo barmhartig was geweest geld te lenen. Meneer is een profiteur, een parasitair gezwel.” aldus hoofdverdachte G.

Harm G. zou de Polen, die hij pas een paar dagen kende, hebben meegevraagd voor ‘morele steun’. G. kreeg al een half jaar 230 euro van het slachtoffer, maar op 18 februari was de maat vol. Hij liep samen met twee Poolse mannen achterom het huis van de man binnen. Er ontstond een vechtpartij waarbij een van de Poolse medeverdachten een vuurwapen op hem richtte terwijl G. hem tegen de muur drukte, sloeg en met een taser bewerkte. Een vriend van het slachtoffer die op dat moment bij hem thuis computerspelletjes zat te spelen, werd met kracht tegen de bank gedrukt. Het slachtoffer zag geen andere mogelijkheid dan ter plekke 200 euro naar Harm G. over te maken met zijn telefoon. G. was op dat moment zwaar onder invloed van drank en drugs.

Justitie noemde de feiten zeer ernstig en zag genoeg bewijs tegen alle drie de verdachten, ondanks dat Robert B. aanhoudelijk ontkende bij de afpersing aanwezig te zijn geweest. Ze eiste vier en half jaar gevangenisstraf tegen de drie mannen, die allemaal een behoorlijk strafblad hebben. De uitspraak in de zaak is op 8 november.

Loading