Share

Enkhuizer raakt hondje definitief kwijt

ENKHUIZEN – De 57-jarige T.vd.V. uit Enkhuizen, wiens hondje december vorig jaar in beslag werd genomen omdat die slecht zou worden verzorgd, raakt zijn huisdier definitief kwijt. Dat is de uitkomst van een strafzaak donderdag bij de dierenrechter in Haarlem.

Enkhuizer T. vd. V. was aan het begin van de zitting reuze benieuwd hoe het met zijn hondje was. Toen de officier van justitie zei dat het diertje ‘vervreemd’ was, schrok vd. V. zich een hoedje.

De openbaar aanklaagster kon de man later geruststellen. De hond heeft vermoedelijk een nieuw baasje gevonden. De Enkhuizer was tevreden daarover, hoewel hij zijn hond liever had teruggehad. ,,Hij was mijn beste vriend. Ik heb het gevoel dat hij mij is ontstolen. Ik kan wel huilen.”

De Enkhuizer vertelde dat hij zijn hond dertien jaar lang, van pup aan af, heeft verzorgd. Baasje en hond konden leven en schrijven met elkaar. Vorig jaar december nam de politie de Jack Russell in beslag, nadat vd. V. met psychische problemen in een inrichting werd opgenomen.

De verdenking was namelijk dat de Enkhuizer niet goed voor zijn huisdier zorgde. De politie zag geen eten en drinken in zijn woning voor de hond en bovendien had het dier twee ontstoken oren. vd. V. bestreed dat zijn hond niet voldoende te eten en te drinken kreeg. De bakken stonden volgens hem in een zijkamer.

Volgens de man klopte het dat zijn woning vol lag met poep en plas, maar volgens hem was dat gedaan door inbrekers en was dat niet van zijn hond. vd. V. erkende ook dat zijn hond een ernstige oorontsteking had. Hij was daar al mee naar een dierenarts geweest, maar dat had niks geholpen. Daarop was hij op advies van een straatgenoot begonnen met het inspuiten van het oor met appelazijn. Dat leek eerst te helpen, maar daarna kwam de ontsteking weer terug. vd. V. zei dat hij van plan was weer terug te gaan naar de dierenarts.

Officier van justitie Wind liet de aanklacht varen dat vd. V. zijn hond niet goed heeft verzorgd. Zij hield de beschuldiging echter overeind dat de man medische zorg heeft onthouden. De officier eiste daarvoor een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur en verbeurdverklaring van de hond.

De dierenrechter sloot zich daarbij aan.

Heeft u dit ook al gelezen?