Enkhuizer boos over observatie in Pieter Baancentrum

ENKHUIZEN – Enkhuizer Michael T. (30) moet van de rechtbank in Alkmaar voor observatie worden opgenomen in het Pieter Baancentrum (PBC). Dat besloot de rechtbank dinsdag. De man was het daar helemaal niet mee eens. ,,Stelletje kampbeulen van Treblinka”, reageerde hij boos toen de voorzitter van de rechtbank hem vertelde dat hij naar de onderzoekskliniek moet.

De verdachte weigerde in het huis van bewaring mee te werken aan onderzoeken door een psychiater en psycholoog. De rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) vinden onderzoek wel nodig om te weten of T. toerekeningsvatbaar was toen hij in april vier strafbare feiten zou hebben gepleegd.

Het OM verdenkt de man van diefstal met geweld van de autosleutels van zijn moeder. Hij zou haar bij haar arm hebben gepakt en een mes hebben getoond, waarna hij haar autosleutels en auto had afgepakt. Daarnaast verdenkt justitie hem van een poging tot zware mishandeling van een man op dezelfde datum. Hij zou stekende bewegingen hebben gemaakt in de richting van dit slachtoffer. Ook zou hij meerdere auto’s hebben vernield. Deze drie feiten zouden op 9 april zijn gebeurd in Enkhuizen. Twee dagen eerder zou de verdachte iemand in Enkhuizen in zijn gezicht hebben gespuugd.

T. zei dat het prima met hem gaat. Hij zit in voorarrest. ,,Ik gebruik nu geen speed meer. Toen was ik in een drugspsychose. Als ik nuchter ben dan heb ik nergens last, maar van speed word ik paranoïde.” Op de vraag hoe hij het zou vinden om naar het Pieter Baancentrum te moeten, zei de man: ,,Daar zie ik niets in. Dat is helemaal niet nodig.” Volgens zijn advocaat Guido Terlingen heeft de Enkhuizer aangekondigd dat hij ook in het PBC nergens aan mee zal werken en onder een laken gaat zitten.

De zaak wordt in oktober voortgezet, maar de verwachting is dat het onderzoek naar de psyche van de Enkhuizer dan nog niet klaar is

Loading