Eisen van 3,5 jaar cel tegen ex-leden motorclub MC Hardliners voor gijzeling en afpersing inwoner Opmeer

OPMEER/ALKMAAR – Twee verdachten van een gijzelings- en afpersingszaak ontkenden donderdag bij de rechtbank in Alkmaar dat zij schuldig zijn. In totaal moeten vijf verdachten in deze zaak voorkomen deze week. Stefan R. (29) uit Hoorn waste zijn handen in onschuld, net als Stanley S. (43) uit Alkmaar. Zij zeiden dat ze de man uit Opmeer die aangifte deed in deze zaak helemaal niet hebben afgeperst, noch gegijzeld of mishandeld op 7 oktober 2019. De officier eiste celstraffen tot 3,5 jaar.

De Opmeerder zou betrokken zijn geweest bij het misbruik van een vrouw, net als twee andere mannen. R. en S., beiden destijds lid van motorclub MC Hardliners, zouden samen met vijf andere mannen naar het huis zijn gegaan van de Opmeerder om 10.000 euro ‘boete’ van hem los te krijgen voor het misbruik.

R. zei dat dit helemaal niet zo was, maar gaf toe dat hij er wel was geweest om een gesprek te voeren. ,,Die man bood zelf dat bedrag aan in ruil voor geen aangifte doen bij de politie door het slachtoffer van dat misbruik. Ik was erg van het misbruik geschrokken, vond het heel ernstig.” Er was een filmpje gemaakt van het misbruiken van de vrouw, die zelf op dat moment onder invloed was van drugs en drank.

Het slachtoffer uit Opmeer was volgens justitie gedwongen in een auto plaats te nemen en vervoerd langs verschillende pinautomaten en casino’s in Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar. Op diverse plekken pinde hij geld, gehuld in een t-shirt en op badslippers. Totaal was het bedrag 1900 euro. Het slachtoffer stapte na de bewuste nacht naar de politie, die telefoons ging afluisteren. Ook gaf hij foto’s door van de verdachten. Na de bewuste nacht waren er nog telefoontjes, waarin hij onder druk werd gezet de rest van het geld te betalen.

Het slachtoffer zou in de bewuste nacht met een nepwapen zijn geslagen, bedreigd en afgeperst om met meer geld over de brug te komen. De Opmeerder zei bij de politie dat hij doodsangsten had uitgestaan. Hij dook een tijdje onder samen met zijn gezin. Ook een andere man, die de vrouw had misbruikt, zou volgens het openbaar ministerie zijn mishandeld en bedreigd door leden van de motorclub. Deze man wilde geen aangifte doen uit angst, zei de aanklager.

Volgens de officier van justitie waren de verdachten helemaal niet zo goed dat ze het slachtoffer van het misbruik wilden helpen, maar waren ze er alleen op uit zelf veel geld los te krijgen. Ze hadden voor eigen rechter gespeeld, zei ze. Ze hekelde het optreden van motorclubs, die volgens haar verantwoordelijk zijn voor geweld, intimidatie en andere vormen van criminaliteit. Ze eiste tegen R. en S. beiden 3,5 jaar celstraf en tegen Jeremy N. (28) uit Opmeer 36 maanden gevangenisstraf. Die laatste verdachte was niet bij de zitting aanwezig. De officier wil dat hij zo snel mogelijk weer wordt vastgezet, omdat hij zijn schorsingsvoorwaarden heeft overtreden door niet te komen opdagen.

Vrijdag komen nog twee verdachten voor in dezelfde zaak. De rechtbank doet 23 april uitspraak.

Loading