Eis van 4 jaar voor moordpoging in Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA – ,,Al zeven jaar lang heb ik hierover gedroomd. Ik droomde van een mes. Er moest een mes komen. En nu is het echt gebeurd.” Dat zei de 67-jarige Henny van D. dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. De verdachte stak een 56-jarige vrouw, waarmee zij en haar man al jarenlang een conflict hadden, met een broodmes. Het slachtoffer raakte gewond. Het incident gebeurde op 29 mei in een druk winkelcentrum in Anna Paulowna waar jonge kinderen bij waren. De officier van justitie eiste vier jaar celstraf voor poging tot moord.

De man van de verdachte, de 71-jarige Frans H., hoorde 1,5 jaar celstraf tegen zich eisen. Volgens de officier had hij zijn vrouw geholpen door het slachtoffer te schoppen in haar rug en riep hij na de aanval ‘goed gedaan, ben trots op je. Jammer dat ze niet dood is.’ Hij zou veroordeeld moeten worden voor openlijk geweld, vond de officier.

Het echtpaar uit Breezand pachtte dertig jaar een haven en stuk land in Anna Paulowna. Tien jaar geleden kwam de buurvrouw met haar toenmalige vriend naast de haven wonen. Zij had volgens de advocaat van Henny D. voor veel problemen gezorgd. ,,Zij hebben het echtpaar geprobeerd weg te pesten”, aldus de raadsman. Het stel is meerdere keren veroordeeld voor het bedreigen en ook voor het mishandelen van hun buurvrouw. Ze zien haar als de oorzaak van het ruïneren van hun leven.

Misgelopen

Alles was misgelopen, vertelde Henny van D. ,,Iedereen liet ons in de steek. De gemeente, Rijkswaterstaat, de politie. Het had allemaal heel anders kunnen lopen.” Spijt had ze niet van haar aanval met het mes. ,,Ik moest dit doen. Het kon niet anders.” Tijdens het incident riep ze tegen het slachtoffer: ,,Nu ben je van mij. Je moet dood.” Getuigen zagen haar meerdere keren steken.

Omstanders haalden de verdachte van het slachtoffer af. Daar was ze wel blij om, vertelde ze bij de rechtbank. ,,Dit was het beste scenario.” Naar eigen zeggen wilde ze het slachtoffer niet dood hebben, maar wilde ze alleen aandacht voor haar problemen. 

Broodmes

Henny van D. stak al dagen voor de aanval een broodmes in haar fietstas, liet ze weten. Ze ontkende dat ze het slachtoffer meerdere keren had gestoken, maar zei dat de vrouw gewond was geraakt door dat ze zich verweerd had. ,,Ik heb haar alleen het mes op de keel gezet.” Het slachtoffer had oppervlakkige steekwonden en blauwe plekken.

Frans H. vertelde dat het grootkapitaal had gewonnen. ,,Wij zijn gewoon in de steek gelaten.” Hij ontkende dat hij het slachtoffer had geschopt. ,,Ik wilde dat doen, maar heb haar niet geraakt.” 

Vasthoudend

,,Dit echtpaar heeft een vasthoudendheid in het halen van hun gelijk”, vond de aanklager. Zij zag de aanval van de vrouwelijke verdachte wel degelijk als een moordpoging. Alles wees daarop volgens de officier. ,,De verdachte zag dit als een soort van vergelding in de richting van de vrouw, waardoor ze in hun optiek hun haven moesten opgeven.” Ze maakte zich zorgen om de toekomst, omdat het conflict nog steeds niet is opgelost. De financiële problemen van het stel bestaan nog steeds. De officier vroeg een contactverbod met het slachtoffer van vijf jaar.

De rechtbank doet 10 december uitspraak.

Loading