Eis 6 jaar cel en tbs tegen man die vrouwen stak in Noord-Holland

NOORDKOP – Hij joeg vrouwen in heel Noord-Holland schrik aan nadat willekeurige hardlopende en fietsende vrouwen waren gestoken vanuit het raam van zijn auto. De 24-jarige René V. uit Julianadorp hoorde donderdag bij de rechtbank in Alkmaar 6 celstraf tegen zich eisen en tbs met dwangverpleging. V. stond daar terecht voor vier pogingen tot moord, een poging tot zware mishandeling, een mishandeling en voor het stalken en bedreigen van vrouwen. ,,Ik heb er veel spijt van”, zei hij. ,,Ik was toen zwaar onder invloed.”

Op 15 november reed hij in Schagen een vrouw van achteren aan. De verdachte kon zich dat nog wel herinneren, maar volgens hem ging dat per ongeluk omdat hij niet goed had opgelet. Op 22 november stak hij in Castricum een 18-jarige fietsster in de borst en een 52-jarige hardloopster uit Limmen in haar arm. Hij reed hen eerst aan. De fietsster liep een klaplong op.

Vier dagen later werd een 18-jarige vrouw uit Egmond-Binnen vanuit een rijdende auto in haar arm en bovenlichaam gestoken, terwijl zij aan het hardlopen was. Ook zij raakte levensgevaarlijk gewond. De verdachte liet haar hulpeloos achter. Omstanders vonden haar en schakelden de hulpdiensten in. Volgens haar advocaat had de vrouw dood kunnen bloeden.

Ook in januari was er een steekincident. Een meisje van 15 raakte gewond in het dorp Barsingerhorn. Zij werd in haar arm gestoken. In de telefoon van zijn vriendin vond de verdachte nummers van vrouwen, die hij opbelde en dreigde te zullen verkrachten. De slachtoffers waren doodsbang. Ze wisten niet wie de beller was en voelden zich ernstig bedreigd. De man werd in april opgepakt na intensief politieonderzoek.

De verdachte ontkende dat hij een kick kreeg van de aanvallen op de vrouwen, zoals hij eerder bij de politie en tijdens de pro forma zitting zei. ,,Ik weet niet waarom ik het heb gedaan. Ik was toen onder invloed van pillen.” Hij zei dat de vrouwen ‘op de verkeerde tijd, op de verkeerde plaats’ waren geweest. De slachtoffers claimen totaal tienduizenden euro’s aan kosten en smartengeld. Ze voelen zich onveilig en kregen psychische problemen na de incidenten.

Volgens de officier van justitie is het een wonder geweest dat er geen doden zijn gevallen door toedoen van de verdachte. Hij noemde het zorgwekkend dat de verdachte geen zelfinzicht toont en vindt dat de maatschappij lang moet worden beschermd tegen de man. Deskundigen stellen dat de verdachte borderline heeft en een anti sociale stoornis. Ook is hij roekeloos en verslaafd aan amfetamine. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank doet 31 oktober uitspraak.

Loading