Share

Echtpaar uit Breezand blijft langer vast voor moordpoging

BREEZAND – Een echtpaar uit Breezand moet langer vast blijven zitten van de rechtbank in Alkmaar. Het openbaar ministerie verdenkt de 71-jarige Franciscus H. en zijn 67-jarige echtgenote Hendrikje van D. van een poging tot moord in vereniging, waarbij een vrouw ernstig gewond raakte. Zij werd gestoken met een broodmes en geschopt. Dat gebeurde op klaarlichte dag op 29 mei dit jaar in een winkelcentrum in Anna Paulowna. Het slachtoffer is een voormalige buurvrouw, met wie het echtpaar al tien jaar een conflict zou hebben.

Aan het begin van de niet-inhoudelijke zitting was de man van het echtpaar in tranen. ,,Wat een kutzooi”, riep hij uit. Zijn vrouw maande hem tot kalmte. Daarna werd de man rustig.

De officier van justitie vond het niet nodig dat de man nog wordt onderzocht door een psychiater en een psycholoog, zoals de reclassering heeft geadviseerd. De rechtbank dacht daar anders over. H. zei dat hij wel wil meewerken aan zo’n onderzoek: ,,Vrijheid is er niet. Ik ga wel meewerken.” De rechtbank vindt een dergelijk onderzoek noodzakelijk en gaf de officier van justitie opdracht om onderzoek te laten doen door een psychiater en een psycholoog.

De advocaat van Hendrikje van D. vroeg om nader onderzoek naar het broodmes, waarmee zou zijn gestoken. Hij wil graag meer informatie hierover van een deskundige. De raadsman vraagt zich af of je wel iemand kunt doodsteken met zo’n mes. De rechtbank vond het niet nodig om een deskundige hiernaar te laten kijken. Wel moet de politie meer informatie gaan geven over het mes.

De advocaat van Franciscus H. vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te laten uit voorarrest. Hij zou volgens de raadsvrouw niet hebben geweten dat zijn vrouw een broodmes bij zich had.

De officier van justitie zei dat het stel eerder samen had afgesproken om het slachtoffer te grazen te nemen. Ook zou de man niets hebben ondernomen om zijn vrouw tegen te houden, maar achter haar aan zijn gelopen en haar hebben geholpen bij de aanval op het slachtoffer.

Dat rechtbank wees het verzoek van de raadsvrouw af om de man op vrije voeten te stellen. De kans op herhaling bestaat nog, liet de voorzitter van de rechtbank weten. Ook wees de rechtbank erop dat de vrouw bij de politie heeft gezegd dat haar man wel wist dat ze een broodmes bij zich had. De rechtbank ziet gevaar voor herhaling en vindt daarom dat de man moet blijven vastzitten.

De zaak gaat op 26 november verder. De bedoeling is dat de onderzoeken dan klaar zijn en de strafzaak tegen het stel wel inhoudelijk kan worden behandeld.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?