Share

Echt politieuniform en wapen in Hoorns huis

HOORN – De 37-jarige Gian K. uit Hoorn kreeg in september vorig jaar de politie op bezoek voor een huiszoeking. De man werd in verband gebracht met de aanslag op een crimineel vlakbij zijn huis, maar later verviel die verdenking. Tijdens een huiszoeking bij K. ontdekte de politie een gasdrukpistool, munitie, een politieuniform waar de labels waren uitgeknipt, 239 gram hennep en twee valse bankbiljetten. Voor de officier van justitie reden om 180 dagen cel te eisen, waarvan 133 dagen voorwaardelijk. Ook wil hij dat de man uit Hoorn een werkstraf van 80 uur gaat uitvoeren.

K. zei dat hij was vergeten dat er een boksbeugel, een alarmpistool en een uniform bij hem in huis lagen. Hij was zich van geen kwaad bewust. ,,Ik dacht dat het wapen overduidelijk nep was. Je kon er niets mee. Mijn schoonmoeder wilde van die rommel af. Haar ex-vriend had het bij haar achter gelaten.” De boksbeugel kwam via zijn zoon in huis, zei de verdachte. ,,Hij had dit van een vriendje gekregen voor zijn verjaardag. Ik bewaarde dat ding in de keukenla, want ik wilde het teruggeven.”

Dat het om een echt politieuniform ging, verbaasde de verdachte. ,,Ik had dat nooit verwacht. Het lag al jaren in een kast. Ik heb er echt niets mee gedaan.” Hij zou het in huis hebben gehad voor de opname van een videoclip van een rapnummer. ,,Maar dat filmpje is nooit uitgekomen. Die producer heeft het laten afweten.”

De hennep zou hij zelf stukje bij beetje oproken. ,,Het lijkt veel, maar er zaten allemaal blaadjes en takjes tussen. Dat moest ik er eerst uitvissen. Ik ben geen drugshandelaar.”

De valse bankbiljetten daar was ook niets mis mee volgens de verdachte. ,,Die heb ik uit een tijdschrift geknipt. Alleen bedoeld om een foto mee te maken voor mijn profiel op WhatsApp. Overduidelijk nep. Ik wilde er echt niets mee kopen ofzo.”

De man werd ooit veroordeeld voor illegaal wapenbezit. ,,Maar ik wil geen slechte dingen meer doen, want daarvoor houd ik teveel van mijn kinderen. Die worden dan ook de dupe als ik in de gevangenis zit.”

De officier van justitie vond het allemaal heel ernstig en maakte zich zorgen om de verdachte. Hij vroeg zich hardop af of die niet een overval wilde gaan plegen of andere criminele dingen wilde gaan doen. ,,Nee, totaal niet”, zei K. ,,Ik blijf liever op het rechte pad voor mezelf en mijn gezin.”

De advocaat van de man vond dat hij helemaal moest worden vrijgesproken. Er zou van alles mis zijn met de huiszoeking, waardoor het bewijs niet legaal was verkregen. De rechtbank doet 24 juli uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?