Drugssmokkelaars horen tot 14 jaar cel eisen

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie wil dat drie verdachten van grootscheepse invoer van drugs worden veroordeeld tot celstraffen tot bijna 14 jaar, zo bleek woensdag bij de rechtbank in Amsterdam. Officier van justitie Koos Plooy eiste 13 jaar en 9 maanden celstraf tegen Muhammed S. (31) uit Amstelveen, 6 jaar tegen de 43-jarige Ferry B. uit Den Helder en 5 jaar tegen Leendert R.(51) uit Urk. Het drietal zou zijn betrokken bij de invoer van harddrugs via vissersschepen.

In juni vorig jaar onderschepte de politie in Harlingen een partij van 261 kilo cocaïne op een Urker visserskotter. Zowel S. als R. zouden bij dit transport zijn betrokken, meent het openbaar ministerie.

Daarnaast zouden er meer coketransporten zijn geweest in 2015, stelt justitie. De drie verdachten werkten volgens het OM samen in een bende, waarvan S. de leider zou zijn geweest en waarin R. een organiserende rol zou hebben gespeeld.

R. speelde via B. informatie door aan S. Die informatie ging over coördinaten van grote containerschepen waarop de drugs vanuit Zuid-Amerika werden vervoerd. Vanaf die schepen zouden de drijvende partijen drugs overboord zijn gezet, zodat ze op zee konden worden opgepikt door vissersschepen.

Naast de drugssmokkel en het leiden van de bende, verdenkt justitie S. ook van het witwassen van enorme geldbedragen. En van betrokkenheid bij de aanslag op een man in Hippolytushoef in juni 2015. Die man werd thuis beschoten, maar de kogels misten doel. B. had die aanslag uitgelokt volgens het OM. Het zou gaan om een poging tot doodslag.

De uitspraak in deze zaak is op 26 november.

Loading