Drie maanden cel geëist in zaak massale vechtpartij Hoorn

ALKMAAR – Twee rivaliserende families uit Hoorn zouden in de nacht van 6 december 2015 slaags met elkaar zijn geraakt in het uitgaansgebied van hun woonplaats. Er werd geduwd en getrokken, er vielen klappen en er werd geschopt. Een flinke politiemacht had de handen vol om het geweld onder controle te krijgen. Vrijdag stonden in totaal zes verdachten terecht voor openlijk geweld in de bewuste nacht. ’s Ochtends moesten leden van de familie V. voor het beklaagdenbankje verschijnen en ’s middags van de familie N.. Officier van justitie Van Loon noemde het een ‘ordinaire vechtpartij’. Zij eiste tegen de hoofdverdachte Yassine Y. drie maanden gevangenisstraf. De andere verdachten hoorden werkstraffen eisen.

De politie had er na een tip al lucht van gekregen dat het mogelijk tot een confrontatie zou komen tussen beide groepen. Dat gonsde al rond in het roddelcircuit in Hoorn. Vandaar dat de politie in grote getale aanwezig was.

De familie V. was naar een feest in café Shooters geweest en de familie N. en Yassine Y. kwamen bijeen in café Life. Na sluitingstijd sloeg de vlam in de pan in de Grote Havensteeg toen de 24-jarige Y. de confrontatie opzocht met de 22-jarige Donny V.

Verdachte Y. vertelde zelf tegen de politie dat hij een eerdere ruzie wilde uitpraten. Er was enig duw- en trekwerk, maar dit gevecht was snel onder controle. Later ontstond nog een tweede, grotere vechtpartij. Mensen kwamen op de grond terecht en er was veel agressie. Veel van de betrokkenen waren stomdronken. Donny V. zei bij de rechtbank dat hij zich er weinig van kon herinneren. ,,Ik had een borreltje op.”

Zijn broer Sammy V. (20) zei dat hij zich kon niet voorstellen dat hij had geschopt naar Y. toen die op de grond lag. ,,Dat lijkt me sterk.” Mitchel V. was naar eigen zeggen op zoek gegaan naar zijn zus. ,,Ik zag dat iemand haar greep. Toen ben ik op die persoon gedoken.” De persoon in kwestie zou Y. zijn geweest.

Verdachten Roy N. (23) en Jeremy N. (25) vonden het onzin dat ze werden vervolgd voor dit feit. ,,Wij hebben niets gedaan”, zeiden de twee. ,,Ik was in een ruzie beland”, vertelde Jeremy. ,,Het was duwen en trekken. Ik heb alleen geprobeerd te bemiddelen en mensen uit elkaar te halen.” Yassine Y. (24) kwam niet opdagen bij de rechtbank. Hij had bij de politie verteld dat hij had gevochten met leden van de familie V.

Het openbaar ministerie verdenkt Roy en Jeremy N. ook van openlijk geweld op 13 december 2014 in Hoorn. Ze zouden zijn slaags geraakt met twee jongens. Daarbij raakte een van de slachtoffers zwaar gewond. Hij had een hoofdwond, een wond aan zijn hand, een gebroken pink en een klaplong. ,,Een van die jongens begon met een mes te zwaaien”, zei Jeremy. ,,Dan vraag je zelf om ellende. Dan kom ik achter je aan.” Hij gaf toe dat hij had geslagen met een keu. Roy zei dat hij niets had gedaan.

De officier van justitie vond dat er genoeg bewijs om de verdachten te veroordelen voor het uitgaansgeweld in Hoorn van december 2015. Volgens haar hadden alle verdachten hieraan een bijdrage geleverd. Ze zag Y. als aanstichter van het gevecht. ,,Mensen die een leuke avond wilden hebben, werden geconfronteerd met uitgaansgeweld. Zoiets roept onrust en gevoelens van onveiligheid op. En dat omdat andere mensen zich alleen lieten leiden door boosheid en frustratie.”

De aanklager eiste de hoogste straf tegen Yassine Y.: drie maanden gevangenisstraf. Tegen Jeremy eiste ze 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Roy hoorde 200 uur taakstraf eisen. De twee moeten als het aan de officier ligt 1825 euro betalen aan het slachtoffer van het geweld van december 2014. De officier eiste tegen Donny en Sammy V. allebei 150 uur taakstraf en tegen Mitchel V. een werkstraf van 120 uur.

Advocaten vroegen om vrijspraak of om lagere straffen. Raadsvrouw Slijters wees de rechtbank erop dat de broers V. ook al een dwangsom hadden gehad van de gemeente Hoorn voor het uitgaansgeweld. ,,Je kunt mensen niet twee keer straffen voor hetzelfde feit.”

De rechtbank doet 3 november uitspraak.

Loading