Share

Drie jaar cel voor messentrekker Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA – De 67-jarige Henny van D. kreeg dinsdag van de rechtbank in Alkmaar een gevangenisstraf van 3 jaar opgelegd voor een moordpoging op haar voormalige buurvrouw. Ze stak het 56-jarige slachtoffer in een winkelcentrum in Anna Paulowna meerdere keren op 29 mei dit jaar. Daarbij waren ook kinderen aanwezig.

De man van Van D., de 71-jarige Frans H. moet zeven maanden celstraf uitzitten. De eis van justitie tegen het tweetal was 4 jaar tegen de vrouw en 1,5 jaar tegen de man. Die laatste eis vindt de rechtbank veel te hoog gezien de omstandigheden en de rol die de echtgenoot heeft gespeeld bij de aanval.

Kwijt

Het echtpaar had een jarenlang slepend conflict met het slachtoffer en met de gemeente Anna Pauwlona over de bestemming van hun woning en het gebruik van de grond. Uiteindelijk moesten zij verhuizen en raakte het stel in hun optiek alles kwijt waarvoor zij decennia lang hard hadden gewerkt. Het stel runde een jachthaven met camping in Anna Paulowna. Zij konden het niet laten rusten dat ze zo waren benadeeld en zagen hun buurvrouw als de kwade genius. Het echtpaar was al eerder veroordeeld voor geweld tegen de voormalige buurvrouw.

Niet dood

Tijdens de behandeling van de strafzaak zei Van D. dat ze al zeven jaar droomde over een mes en dat ze daarmee wilde steken. Ze stak het vlak voor haar daad in het winkelcentrum in haar fietstas. Toen ze haar voormalige buurvrouw tegenkwam, ging ze door het lint. Haar man hielp een handje mee door het slachtoffer te schoppen in haar rug en riep na de aanval van zijn vrouw ‘god gedaan. Ik ben trots op je’ en ‘jammer dat ze niet dood is’.

Schokkend

Volgens de rechtbank moet het voor het slachtoffer een zeer schokkende en angstige gebeurtenis zijn geweest om op klaarlichte dag en uit het niets te worden aangevallen met een mes. De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij geen enkel berouw heeft getoond en nog steeds vindt dat het gerechtvaardigd is wat ze heeft gedaan. Daarom ziet de rechtbank de kans op herhaling groot. Ook weegt de rechtbank mee dat het steekincident in het openbaar gebeurde waar publiek bij was, onder wie kleine kinderen.

Verbod

Het echtpaar heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen en mag vijf jaar lang niet binnen een straal van twee kilometer komen van het woonadres van het slachtoffer. Ook kregen ze een contact verbod voor vijf jaar met de vrouw.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?