Drie jaar cel 20-jarige inwoner Amsterdam voor woningoverval Nieuw-Vennep

Dit bericht is 179 keer gelezen

De rechtbank in Alkmaar heeft de 20-jarige Rakheem H. veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende woningoverval in Nieuw-Vennep. Dat gebeurde op 21 juli 2021. Twee mannen, onder wie H. , dwongen het slachtoffer haar bezittingen af te staan. Ze namen onder meer mee een nep Louis Vuitton tas, een Rolex en een Nintendo Switch. H. krijgt een celstraf opgelegd van 3 jaar. Twee medeverdachten, onder wie de ex-vriend van het slachtoffer, moeten nog voorkomen.

De officier van justitie eiste tijdens de inhoudelijke zitting van 14 juli een celstraf van vier jaar met aftrek van voorarrest. De officier van justitie was van mening dat de jeugdige leeftijd van H. niet opweegt tegen de ernst van de misdrijf en dus geen lagere straf eiste

Woningoverval

Op de bewuste dag kwamen twee mannen vermomd als postbezorger aan de deur van de woning in Nieuw-Vennep. Nadat het slachtoffer haar voordeur opende, werd zij op de grond geduwd. Direct werd duidelijk dat de overvallers op zoek waren naar de Rolex van het slachtoffer en werd zij onder bedreiging met een groot keukenmes gedwongen haar Rolex met het echtheidscertificaat af te geven. Vervolgens zocht een van de twee overvallers naar meer waardevolle goederen in de woning. De handen van het slachtoffer werden vastgebonden met het snoer van haar föhn. Naast de Rolex werd ook de Nintendo Switch meegenomen.

Uit onderzoek is gebleken dat het telefoonnummer van H. rond de tijd van de overval gebruikmaakte van een zendmast in Nieuw-Vennep en dat hij via zijn telefoon contact had met de vriendin van een van de medeverdachten in Hoofddorp. Hij stuurde kort na het tijdstip van de overval een bericht dat hij naar haar onderweg was. Diezelfde nacht, 4,5 uur na de overval, is op het woonadres in Hoofddorp van die vriendin een account aangemaakt op de gestolen Nintendo Switch. 

Op 26 juli bleek de Nintendo te zijn aangesloten in een woning in Amsterdam Noord. Enkele maanden later ging de politie daar langs om de Nintendo in beslag te nemen. Terwijl de politie ter plaatse was, belde de bewoner de medeverdachte over de Nintendo die zij van hem gekocht had. Deze medeverdachte belde direct daarna de verdachte in paniek op. Uit de telefoon van de medeverdachte blijkt dat hij in de uren na dit gesprek op internet heeft opgezocht hoe een Switch-account gewist kan worden en hoelang je moet zitten voor een woningoverval. 

De advocaat van H. , mr. Mark Jan Bouwman, wilde juist wel dat de rechtbank juist wel dat de rechtbank bij een bewezenverklaring rekening zou gaan houden met de leeftijd van H. en het beperkte geweld dat bij de woningoverval is uitgeoefend. Ook wilde mr. Bouwman dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van H. ging opheffen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat gelet op alle feiten en omstandigheden, het niet anders kan zijn dan dat H. een van de twee mannen is geweest die tijdens de overval in de woning was. De rechtbank rekent het H. aan dat het slachtoffer specifiek is gekozen door de overvallers, omdat zij wisten dat zij goederen van waarde in huis had. Dit maakt het feit des te meer intimiderend. Door zo te handelen heeft H. het slachtoffer grote angst aangejaagd. 

De overval is nog altijd van invloed op het dagelijks leven van het slachtoffer blijkt uit de slachtofferverklaring die op zitting is voorgelezen en de toelichting op de ingediende schadevergoeding. Het slachtoffer heeft na de overval psychische hulp moeten inschakelen, maar is nog altijd angstig in het donker, schrikt van harde geluiden en heeft nachtmerries. Het slachtoffer voelde zich na de overval onveilig in haar eigen woning, terwijl de woning bij uitstek een plek is waar men zich veilig hoort te voelen. Zij voelde zich genoodzaakt haar woning te beveiligen met camera’s en een rolluik. 

Rakheem H. krijgt een celstraf van 3 jaar opgelegd. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 8.000 euro voor materiële en immateriële schade.

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: