Share

Dossier Freddie Sloterwijk: ‘het hoger beroep’ wat beslist het hof….

WIERINGEN – Het begon allemaal op 28 augustus 2015 toen Agnes de V. haar man Freddie Sloterwijk als vermist opgaf bij de politie. Freddie zou in overspannen toestand de woning hebben verlaten zonder zijn medicatie die hij moest gebruiken vanwege zijn stoornis.

Op 29 augustus 2015 werd in het Wieringerrandkanaal het stoffelijk overschot gevonden van een man, dat later Freddie Sloterwijk bleek te zijn. De politie ging al snel uit van een misdrijf en startte een grootschalig onderzoek naar de dood van Freddie Sloterwijk.

Op 1 september 2015 werd de toen 74-jarige Jaap K. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Freddie Sloterwijk, Jaap K. en Freddie Sloterwijk waren bekenden van elkaar en hadden al vaker ruzie gehad. Ondertussen heeft de lijkschouwer sectie verricht op het lichaam van Freddie Sloterwijk en daaruit kwam naar voren dat Freddie door een misdrijf om het leven is gekomen.

Begin januari 2016 werden nog twee verdachten aangehouden, Agnes de V. (toen 52) en de echtgenote van Freddie Sloterwijk en Mario de K. (toen 56) op betrokkenheid bij de dood van Freddie Sloterwijk.  Later kwam het Openbaar Ministerie met een verklaring dat zij Agnes de V. zagen als het brein achter de dood van Freddie Sloterwijk. Zij zou haar man onder valse voorwenselen naar de camping op de Afsluitdijk hebben gebracht waar hij in een aanbouw van 1 van de stacaravans daar door Jaap K. om het leven zou zijn gebracht en later door Jaap K. samen met Mario de K. het lijk in het Wieringerrandkanaal te hebben gedumpt.

Op 27 september 2016 ging de strafzaak van start en bleek al snel dat Agnes de V. beide mannen als een spin en een web in haar macht had, Jaap K. en Mario de V. bleken beiden een relatie met Agnes de V. te hebben gehad. Agnes de V. zelf was er ten tijden van de rechtzaak psychisch slecht aan toe en bleek zelf in een zelfmoordpoging te hebben gedaan waarna zij naar de Psychiatrische afdeling van de Penetiare inrichting in Zwolle werd gebracht.

Verleden met huwelijken en vriendjes

Agnes de V. heeft een verleden als het gaat om huwelijken en vriendjes en ook Mario de K., Jaap K. en Freddy Sloterwijk behoorden tot deze groep. Met Freddy Sloterwijk en Jaap K. is zij ook echt getrouwd geweest. Na haar scheiding van Jaap K. kreeg zij een relatie met Mario de K. die mede dankzij Jaap K. stuk liep, beide mannen zijn niet bepaald vrienden. Al snel kreeg Agnes de V. een relatie met vrachtwagenchauffeur Freddy Sloterwijk waar zij niet veel later mee in het huwelijkbootje stapte. Alleen bleek Freddy Sloterwijk een grote schuld met zich mee te dragen, maar daar wist Freddy’s grote vriend Jaap K. weer een oplossing op, hij betaalde de schuld van Freddy als hij bij Freddy en Agnes kon komen eten en de was kon doen en zich daar kon douchen, Jaap K. woonde op camping op de Afsluitdijk.

Hamburgerman

Jaap K. noemde Freddy zijn vriend, de ‘hamburgerman’ een titel die stamde uit de tijd dat Jaap K. nog aan grasbaanraces deed en waar Freddy tijdens de grasbaanraces hamburgers verkocht.  Na een tia ergens in november/december 2014 veranderde Freddy Sloterwijk van een rustige man in een man die meer en meer agressieve buien  kreeg, zelf zo erg dat Jaap K. tegen Agnes de V. zei dat mocht de man aan de nood zijn zij hem moest bellen dan kwam hij direct langs.

Op de tweede zittingsdag gingen de beschuldigingen over en weer en hingen alle drie de verdachten een ander verhaal op waarbij de 2 mannen de moord op Freddie Sloterwijk elkaar in de schoenen schoven. Agnes de V. bleef ontkennen ten tijde van de moord aanwezig te zijn geweest op de camping.

Aangifte

Vast stpmd dat Freddy Sloterwijk twee dagen voor dat hij werd vermoord had besloten om aangifte te gaan doen tegen Jaap K. wegens ernstige mishandeling een dag daarvoor. Freddy Sloterwijk was die dag agressief tegen zijn vrouw Agnes de V. geweest waardoor Jaap K. hem een paar klappen had verkocht. De toegesnelde politie is toen tussenbeiden gekomen maar Freddy Sloterwijk wilden toen geen aangifte doen tegen Jaap K.  De dag na de mishandeling door Jaap K. legden beiden mannen en voorheen gezworen vrienden, de ruzie weer bij. Om een dag later toch te beslissen alsnog aangifte te gaan doen.

Daarop werd besloten door Jaap K. en Mario de K. besloten om Freddy Sloterwijk met een smoes door Agnes de V. naar de camping op de Afsluitdijk te brengen om daar Freddy Sloterwijk voor eens en altijd een lesje te leren.  Agnes de V. blijft dan ook bij haar verhaal dat zij er ook ingeluist is en niet wist wat de beide mannen hadden besloten. Direct nadat zij Freddy Sloterwijk op de camping had afgezet gingen beide mannen naar de schuur van de caravan waar Jaap K. vaak verbleef om daar niet meer levend uit te komen.

Het lijk van Freddy Sloterwijk werd in zakken gestopt en kreeg ook een zak over zijn hoofd, deze materialen waren eerder die week door Agnes de V. gekocht in een doe het zelfzaak in Harlingen, en werd het lichaam van Sloterwijk in het Wieringerrandkanaal vlakbij Slootdorp gedumpt waar de volgende dag een toevallig passerende fotograaf Freddy Sloterwijk staande in het kanaal aantrof.

12 jaar cel

Na een lange requisitoir van de Officier van Justitie eiste het Openbaar Ministerie voor alle 3 verdachten een celstraf van 12 jaar.

Alle drie, Agnes de V. de vrouw van Freddy Sloterwijk, Jaap K. de ex van Agnes de V. en Mario de K. ook een ex van Agnes de V. werden door het Openbaar Ministerie ervan beschuldigd met voorbedachten rade Freddy Sloterwijk naar de camping op Breezanddijk te hebben gelokt om hem daar in het bijhok bij de caravan van Sloterwijk om het leven te brengen.

Freddy Sloterwijk werd daarna in een zeildoek gewikkeld en zijn hoofd werd in een puinzak die een dag later bij de Gamma in Harlingen werd gekocht gestopt. Het lijk werd verzwaard met een tegel en later in het Wieringerrandkanaal bij Slootdorp gedumpt.

De officier van Justitie verdenkt Agnes de V. de spil in alles te zijn, zij is het persoon die de moord heeft beraamd zeker na een getuigenis van haar eigen zus aan wie zij zou hebben gevraagd of zij iemand in Den Helder wist, haar woonplaats, die voor 500 euro iemand zou willen ‘omleggen’.  De zus van Agnes de V. zei hierop dat zij wel een ‘zwartjoekel’ wist die dit wel zou willen doen.

Mario de K. vrijgelaten

En toen kwam ineens het nieuws dat 1 van de verdachten Mario de K. was vrijgelaten door het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie zag geen andere mogelijkheid meer om Mario de K. nog langer vast te houden door zijn aanhoudende ontkenning dat hij ook maar iets met de moord op Freddy Sloterwijk van doen heeft, wel bekende Mario de K. mee te hebben geholpen om het lijk te dumpen in het kanaal bij Slootdorp.

,,De straf die hier op staat is te kort om hem nog langer in voorarrest te houden en dus kon het Openbaar Ministerie niets anders doen dan Mario de K. per direct vrij te laten uit de PI. in Zwaag. De woordvoerster van het Openbaar Ministerie, Natasja Keizer, zegt tegen onze rechtbankverslaggever dat de kans dat hij voor moord zou worden veroordeeld dusdanig laag is dat hij waarschijnlijk vrij zal worden gesproken op 4 november wanneer de rechtbank haar oordeel gaat geven,” vertelde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Rechtbank veroordeeld verdachten tot 11 en 12 jaar cel

Op 4 november 2016, ruim een jaar na de moord op Freddie Sloterwijk sprak de meervoudige kamer van de rechtbank in Alkmaar recht door Agnes de V. te veroordelen tot 11 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de dood van haar man en 12 jaar cel voor Jaap K. die als hoofddader door de rechters werd aangewezen.

Hoger beroep

Was er eerst sprake van dat het Hoger Beroep begin december zou plaatsvinden, deze start nu op 18 december in het Hof van Amsterdam. Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelden zijn in hoger beroep gegaan. De uitspraak wordt niet voor het einde van het jaar verwacht.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?