De burgemeester van Amsterdam mocht de aangekondigde demonstratie verplaatsen

De burgemeester van Amsterdam mocht de aangekondigde demonstratie op 17 januari 2021 voor 2.000 mensen op het Museumplein verplaatsen naar het Westerpark en beperken tot maximaal 500 mensen. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Verzoeker is het hiermee niet eens, hij was al weken in gesprek met de burgemeester en politie over de demonstratie en het is onredelijk dat de beperkingen pas op het laatste moment zijn opgelegd.

Hoewel de voorzieningenrechter het met verzoeker eens is dat dit anders had gekund, vindt de voorzieningenrechter dat het aantal aanwezigen beperkt mocht worden om de gezondheid in COVID-tijd te waarborgen. Het aankomen en het vertrekken van demonstranten en het aantal aanwezigen is beter beheersbaar in het Westerpark dan op het Museumplein. Ook om wanordelijkheden te voorkomen zijn de beperkingen gerechtvaardigd.

Uit informatie van de politie is namelijk gebleken dat er veel meer mensen op de demonstratie af lijken te komen dan de aangekondigde 2.000 en dat er ook groeperingen met andere ideeën op af zullen komen.

Loading