Danny V. noemt agressie richting Pieter Omtzigt ‘niet zo slim’

DEN HAAG – ”Het was niet zo slim om zo dicht voor hem te gaan staan en die dreigende woorden uit te spreken. Daar heb ik ook spijt van.” Dat zei de 26-jarige Danny V. uit Heerlen woensdag tegen de politierechter in Den Haag. V. nam op 20 augustus deel aan de protesten tegen de coronamaatregelen in Den Haag en kwam daarna toevallig kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA tegen. V. besloot net zoals een aantal andere demonstranten om het kamerlid te confronteren. Daarbij schreeuwde V. tegen Omtzigt dat hij een ‘vieze vuile kankerhond’ was en hij hem ‘dood ging slaan’. De confrontatie werd door verschillende omstanders gefilmd en belandde op YouTube. Vervolgens is het filmpje op verschillende media vertoond. Dezelfde avond werd V. door de politie aangehouden wegens openbaar dronkenschap.

Pieter Omtzigt vertelde in zijn verklaring dat hij ontdaan was van de gebeurtenissen en er bij het ministerie van financiën nog een tijdje van heeft moeten bijkomen. Toch deed het kamerlid zelf geen aangifte. Kamervoorzitter Arib deed dat wel. Ze zag de uitingen van Danny V. als een ‘aanslag op de rechtsstaat’ en vond het daarom haar plicht om aangifte te doen om de volksvertegenwoordiging in bescherming te nemen. De officier van justitie noemde de acties van Danny V. ‘straatterreur’. Volgens haar heeft de 24-jarige zich schuldig gemaakt aan bedreiging en opzettelijke hinder van het kamerlid. Vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak eiste ze een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 1 voorwaardelijk.

De advocaat van V. vroeg de politierechter om vrijspraak. Pieter Omtzigt had namelijk tijdens het incident zelf niet gehoord wat er naar hem werd geroepen en kon zich daarom volgens de raadsman ook niet bedreigd voelen. De volgende dag realiseerde het kamerlid pas wat V. tegen hem had geschreeuwd. De politierechter volgde de advocaat hier deels in, en veroordeelde Danny V. daarom tot een gevangenisstraf van 4 maanden, maar geheel voorwaardelijk. De 26-jarige heeft tot het ongenoegen van de rechter aangegeven om ook in de toekomst te willen blijven demonstreren: ,,dat is toch mijn grondrecht?”

Update: Het OM. heeft hoger beroep tegen de uitspraak aangetekend.

Loading