Share

Complotdenker betuigt spijt van bedreigen Jaap van Dissel

DEN HAAG – ,,Ik had dit niet moeten doen.” Dat zei de 54-jarige Geertruida T. uit Zutphen woensdagmiddag bij de rechtbank in Den Haag. T. werd ervan verdacht dat ze op een chat op Telegram bedreigende teksten tegen RIVM directeur Jaap van Dissel heeft geuit. ,,Zijn aanwezigheid in dit aardse bestaan is het probleem en zijn gedrag is niet gewenst” schreef T. in reactie op een oproep in de groep om bij Jaap van Dissel langs te gaan voor zijn verjaardag en bakstenen mee te nemen. Het adres van Van Dissel was bij de oproep bijgevoegd. Binnen de Telegramgroep zouden verschillende mensen de complottheorie hebben verspreid dat Van Dissel lid is van een internationaal satanistisch pedofielennetwerk. Daarnaast werd Van Dissel er in de groep van beschuldigd zelf in de jaren 80 in Bodegraven kinderen te hebben verkracht en vermoord. T. verklaarde dat onvrede over het coronabeleid en de verdenking dat het RIVM met de cijfers zou hebben geknoeid voor haar aanleiding waren om te reageren in de groep op telegram.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft T. zich schuldig gemaakt aan bedreiging en opruiing.

Volgens de officier werkt Jaap van Dissel de klok rond om de samenleving weer open te krijgen. Van Dissel verklaart erover dat er mensen naar zijn woning toe zijn gekomen met een bos bloemen en een kaartje. Op dat kaartje stonden de namen van de slachtoffers die Van Dissel volgens de complotdenkers zou hebben gemaakt. Daarnaast zou de directeur van het RIVM zijn achtervolgd, en moest hij van zijn werkgever verplicht met de auto naar werk komen. Volgens het OM heeft T. zich mogelijk door anderen laten beïnvloeden. Er zullen volgens de officier ook de komende tijd nog meer aanhoudingen volgen. Tegen Geertruida T. werd een celstraf van 8 weken waarvan 4 voorwaardelijk geëist.

Volgens de advocaat van T. is de mening van zijn cliënt over de huidige pandemie en het RIVM weliswaar zorgelijk, maar valt het in principe onder de vrijheid van meningsuiting. Het is volgens de raadsman namelijk niet de intentie van T. geweest om mensen op te ruien of Van Dissel te bedreigen. Hij vroeg daarom vrijspraak.

De Haagse rechter oordeelde dat het bericht van T. op zich al bedreigend was, en dat de 54-jarige zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan zowel bedreiging als opruiing. Hij volgde de strafeis van justitie. Dat betekent dat T. nog twee weken gevangenisstraf moet uitzitten.

Heeft u dit ook al gelezen?