Column hoofdagent Fenna: De kleine jongen

Dit bericht is 55 keer gelezen

Er komt een melding binnen dat een vrouw bedreigd wordt door haar ex-man met een vuurwapen. Hoofdagent Fenna is meteen alert en belt de vrouw terug. Als zij erachter komt dat er een eenjarig kind bij betrokken is, verandert de situatie direct.

Ze zegt dat hij haar een vuurwapen liet zien via een videoverbinding en dat hij dreigde haar en haar familie te vermoorden. Ik vraag de vrouw of ze naar het politiebureau kan komen. Ik heb namelijk het idee dat wij telefonisch niet verder komen. Nog steeds hoor ik een lichtelijke aarzeling in haar stem maar ze belooft dat ze eraan komt.

Als ik haar adres in het politiesysteem opzoek, zie ik dat er ook een 1-jarig jongetje staat ingeschreven. Wat gek, denk ik, ik heb de vrouw net helemaal niet gehoord over een kind. Ik besluit haar opnieuw te bellen. De vrouw bevestigt min of meer dat haar kind bij haar ex-man verblijft. Dit verandert de situatie direct. We hebben nu dus een man die dreigt met een vuurwapen en een 1-jarig kind dat bij hem in de woning is.

Als de vrouw op het bureau verschijnt, merk ik dat zij verward is. Ik kan mijn vinger er niet helemaal op leggen. Natuurlijk begrijp ik haar angst en haar zorgen, maar haar gedrag klopt niet. Het lijkt net of ze onder invloed is van drugs. Terwijl ik met de vrouw in gesprek ben, hoor ik via de portofoon dat het arrestatieteam haar ex al heeft aangehouden.

Ondertussen is de wijkagent in de woning op zoek naar het kind. Later hoorde ik dat zij het jongetje aantroffen in een ledikantje met allemaal vlekken op het matrasje. De woning was vies, er lagen messen verspreid in het huis en her en der lagen pillen. Niet echt een veilige en stabiele omgeving voor een kind.

Dan hoor ik dat collega’s het jongetje meenemen naar het politiebureau om het kind te herenigen met zijn moeder. Ik haal opgelucht adem. Geen gekke situaties, het kindje is veilig, gelukkig. Direct loop ik naar de vrouw om te zeggen dat haar zoontje veilig is. Ik verwacht dat ze blij of opgelucht is. Het enige wat ik zie, zijn haar rollende ogen.

Als ze vraagt of zij een sigaret mag opsteken, is dat voor mij de druppel. Ik ben geen jeugdbeschermer of ervaringsdeskundige in opvoeding maar dit klopt niet. Ik vraag de vrouw of zij bekend is bij de hulpverlening. Daar had ik namelijk nog geen moment aan gedacht. De vrouw vertelt over de gezinsvoogd en dat haar drie andere kinderen uit huis zijn geplaatst.

De gezinsvoogd neemt niet op, dus besluit ik de crisisdienst van de zorginstelling te benaderen. In de tijd dat zij intern overleggen, laat ik de vrouw even met rust.

Ik loop naar mijn collega’s en zie de wijkagent met een klein mannetje in zijn armen. Het jongetje lijkt op zijn gemak en ligt inmiddels dicht tegen mijn collega aangekropen met twee beren in zijn armen. Normaal gesproken houden de wijkagent en ik elkaar continu voor de gek, maar nu is het serieus. Allebei willen we het beste voor dit kind. Ondertussen steelt de kleine man de show. Hij lacht, waggelt wat rond en valt iedereen in de armen voor een knuffel. Na een tijd krijgen wij eindelijk het verlossende woord. Het jongetje wordt ondergebracht in een pleeggezin waar zijn oudere zus al zit.  

Ik pak de kleine man op, leg een deken over hem en zet ik hem achter in het autostoeltje bij de collega’s van de nachtdienst. Eerlijk gezegd valt het me zwaar. Elk kind hoort een liefdevol thuis te hebben, een veilige en stabiele haven om zich te ontwikkelen. Ik vraag mij oprecht af of dit jongetje dat kent.

Na nog een aai over zijn hoofdje, wens ik hem al het goeds voor de rest van zijn leven. Het jongetje pakt zijn knuffel stevig vast, lacht en dan rijden mijn collega’s met hem weg. Hopelijk gaat hij een rustige en liefdevolle toekomst tegemoet.

Deze week is het de week tegen kindermishandeling. Heb jij vermoedens van kindermishandeling of -verwaarlozing? Bel 112 bij direct gevaar. Neem in andere gevallen contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 of veiligthuis.nl.

Deze blog verscheen eerder op op politie.nl

Reageer op dit nieuwbericht

HBPMedia

Learn More →