Column Henk Prins: ‘De officier op de stoel van de rechter’

Dit bericht is 260 keer gelezen

Het lijkt wel mode te worden in Nederland, tegelijk aanklager en rechtspreker zijn. Het openbaar ministerie in Nederland gaat tegenwoordig meer en meer op de stoel van de rechter zitten en brengt zaken niet voor de rechter maar doet het af met een z.g.n. OM-hoorgesprek. En dat klopt niet.

Waar gaan we heen in Nederland als de aanklager ook direct een straf mag uitspreken en nog erger, tijdens een OM-hoorgesprek krijgen de slachtoffers niet de kans om hun zegje te doen, erger, ze zijn niet eens bij een OM-hoorgesprek. Wel kan een slachtoffer een slachtofferverklaring insturen en een schadevergoeding eisen, maar er lijfelijk, zoals tijdens een rechtszitting, bij aanwezig zijn mag niet van het OM., ‘dit staat niet in onze landelijke beleidslijn,’ zegt het OM.

Volgens het OM. is het niet gezegd dat een verdachte door de rechter een hogere straf zou krijgen en kijkt het OM. wel degelijk naar de richtlijnen en naar het verleden van de verdachte.

Dat het OM. dit soort OM-hoorgesprekken doet is volgens het OM. enkel om de politierechter te ontlasten.. Dat is wel erg lief van het OM. maar het feit blijft dat de aanklager ook tegelijk de beul is en dat kan domweg niet in onze rechtstaat. De rechter is onafhankelijk van het openbaar ministerie juist hierom.

Wat is de volgende stap van het OM.? Moordzaken ook met een OM-hoorgesprek afhandelen? Op Schiphol een dependance van het OM. maken en daar drugskoeriers met een OM-hoorgesprek straffen opleggen.. Je zal een officier treffen die in een chagrijnige bui is, ben je mooi klaar als verdachte.

Nee, het klopt niet en moet ook zo snel mogelijk worden verboden. Om de politierechter te ontlasten moeten er meer rechters komen, of ga van mij part ook op de zaterdagen politierechterszaken afhandelen.

Ik zou als verdachte, maar zeker ook als slachtoffer geen genoegen hiermee nemen en eisen dat de rechter rechtspreekt en niet een officier van justitie.

Reageer op dit nieuwbericht
%d bloggers liken dit: