Share

Celstraffen voor zorgfraudeurs

DEN HAAG – De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een echtpaar veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 3,5 jaar voor omkoping van een ambtenaar, valsheid in geschrift, witwassen en mensensmokkel. Ook mogen zij gedurende vijf jaar geen beroep in de zorg uitoefenen. Het echtpaar runde een zorgbureau dat een vehikel was om zoveel mogelijk te kunnen frauderen met zorggelden. Daarnaast heeft het zorgbureau valse documenten afgegeven om Turkse onderdanen aan een verblijfsvergunning te helpen.

Voor cliënten van het zorgbureau werden bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) aanvragen gedaan voor een zorgindicatie. Deze aanvragen werden veelal in behandeling genomen door een ambtenaar die door het zorgbureau was omgekocht. Vervolgens werden door het zorgbureau samen met de eigenaar van een stichting en voetbalclub valse facturen opgemaakt waarmee niet-geleverde zorg werd verantwoord.

Een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro dat voor de zorg bestemd was werd door het zorgbureau contant opgenomen. Nadat de fraude werd ontdekt, vluchtte het echtpaar naar Turkije. De man is later alsnog aangehouden. Van het buitgemaakte geld ontbreekt echter elk spoor.

De omgekochte ambtenaar krijgt voor haar rol een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De eigenaar van de stichting en voetbalclub krijgt voor zijn aandeel een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

 

Heeft u dit ook al gelezen?