Share

Celstraffen voor versturen phishingmails, duo maakte tientallen slachtoffers

De rechtbank in Haarlem heeft de 27-jarige Owain N. uit Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden met een proeftijd van 2 jaar, en de 24-jarige Morris W. uit Hoofddorp tot een celstraf van 15 maanden met een proeftijd van 2 jaar voor het oplichten van tientallen mensen door het versturen van phishingmails

Toen de coronacrisis begon kwam de bank van de slachtoffers met het bericht naar buiten dat tientallen klanten zouden zijn opgelicht door de door het tweetal verstuurde phishingmails. De slachtoffers komen uit de Haarlemmermeer, Haarlem, Heemskerk en IJmuiden en klikten op de link die in de e-mail stond waarna zij op een website terecht kwamen die sprekend leek op die van de bank van de slachtoffers. De slachtoffers moesten daar hun gegevens invullen en werden daarna ook nog telefonisch benaderd door het duo waar ze werden gevraagd of zij wilden bevestigen dat zij hadden ingelogd. Daarna konden het criminele duo bij de bankgegevens van hun slachtoffers komen en geld overmaken naar bankrekeningnummers van katvangers waarna het geld van de rekeningen werd gepind of op een andere manier van de rekening werd gehaald. De bank heeft in 54 gevallen aangifte gedaan van oplichting via phishing.

Na de aangifte is de politie een onderzoek gestart en heeft o.a. tien dagen lang de telefoon van de Owain. N. afgeluisterd, in die tien dagen werden er 149 gesprekken gevoerd met slachtoffers van het duo, waarbij zij zich voordeden als bankmedewerkers. Toen de politie op 7 mei een hotelkamer in Amsterdam binnenviel vond men twee laptops waarop software stond waarmee phishing-oplichting mogelijk kon worden gemaakt. Daarnaast werd ook 1 van de verdachten herkend als de man die een groot bedrag pinde in Amsterdan. Bij een inval in de woning van 1 van de verdachten werd een uniform van een koeriersbedrijf gevonden.

Dit alles bracht de rechtbank in Haarlem tot een straf van 20 maanden voor Owain N. en 15 maanden voor Morris W.. Daarnaast moet Owain N. 20.000 euro betalen aan de bank en Morris W. 6700 euro. Geld dat de bank heeft moeten vergoeden aan de slachtoffers van het criminele duo.

Beiden kunnen nog in hoger beroep.

Loading

Heeft u dit ook al gelezen?