Celstraffen geëist tot 22 jaar voor dodelijke overval op 86-jarige Mien Graveland

DEN BOSCH – Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft gevangenisstraffen van 22, 18 en 12 jaar en van 18 en 12 maanden geëist tegen de 5 verdachten die vandaag voor de rechter stonden in de rechtbank in Den Bosch voor de gewelddadige overval op een woning in Helmond. Hierbij kwam de 86-jarige bewoonster Mien Graveland om het leven.

Het gaat om een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 31-jarige en een 32-jarige man uit Nuenen. Zij worden verdacht van medeplegen van gekwalificeerde doodslag dan wel medeplegen aan diefstal met geweld, als gevolg waarvan de bewoonster is overleden. Daarnaast stonden ook twee mannen van 30 en 32 jaar uit Eindhoven voor de rechter. Zij worden als tipgevers verdacht van medeplichtigheid aan de gewelddadige overval.

Brute overval

Op 29 augustus 2014 krijgt de dochter van het slachtoffer haar moeder maar niet te pakken, waarna zij samen met haar broer een kijkje bij haar woning gaan nemen. Daar treffen zij hun moeder aan, vastgebonden met tie-wraps aan de tafel in de woonkamer. De tie-wraps zijn zo hard aangetrokken dat deze tot op het bot zijn ingesneden. Ook is ze bont en blauw. Op weg in de ambulance kan zij nog zeggen dat het om twee mannen zou gaan die voor de gasmeter kwamen en dat zij geslagen is met een lamp en geslagen op haar gezicht, buik en armen. Enkele uren later overlijdt zij in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De officier van justitie zei ter zitting: “Het is onmenselijk wreed, een oude vrouw die niets of niemand kwaad doet, wordt op klaarlichte dag overvallen in haar woning en werkelijk afschuwelijk toegetakeld. Daarna is zij in hulpeloze toestand achtergelaten.”

De buurvrouw van het slachtoffer vertelt later dat zij die ochtend een man naar de woning heeft zien lopen die de deur open duwde zonder aan te bellen. Na een minuut of tien ziet ze twee mannen uit de woning komen, waarvan één een shirt aan had van een energiemaatschappij.

Geld

Waarom wilden de verdachten juist hier bij een oudere alleenwonende vrouw inbreken? Er zou geld te halen zijn, vertelden de verdachten ter zitting. De twee tipgevers zouden hebben gezegd dat er veel geld lag, omdat Mien Graveland een grote erfenis zou hebben gekregen.
Uit verklaringen van een dochter blijkt uiteindelijk dat er alleen een rood geldkistje met daarin een gering geldbedrag en wat sieraden zijn ontvreemd.

Onderzoek

Na langdurig onderzoek waarbij meerdere verdachten zijn aangehouden en weer heengezonden, vindt in de zomer van 2016 de doorbraak plaats. De vingerafdruk in de meterkast van de woning van Mien Graveland matcht met dat van de 25 jarige verdachte. Als ook kort daarna blijkt dat het DNA van deze verdachte op de tie-wraps en de kleding van Mien Graveland zit, kan hij worden aangehouden en komt de politie ook de andere verdachten op het spoor.

“Soms schieten woorden te kort om aan te geven hoe ernstig een gepleegd delict is. Dat is in deze zaak het geval, “ vervolgt de officier van justitie ter zitting: “De nabestaanden hebben hun moeder en oma – op vreselijke wijze mishandeld – gevonden waarna ze is overleden, zonder dat zij afscheid van haar hebben kunnen nemen.”

De officier eindigt voordat zij de strafeisen bekend maakt met de woorden: “niemand kan zijn ogen sluiten voor de weloverwogen en lafhartige wijze waarop de verdachten tot hun daden zijn gekomen, met alle catastrofale gevolgen van dien.”

De rechtbank doet 1 november uitspraak.

Loading