Share

Celstraffen geëist tegen brute ramkrakers Spar Opperdoes

OPPERDOES/’T ZAND – Tegen drie mannen uit Armenië die vorig jaar juli mislukte ramkraken zouden hebben gepleegd in Opperdoes en ’t Zand zijn gisteren voor de rechtbank in Alkmaar celstraffen van anderhalf jaar geëist. De drie zouden daarnaast ruim 12.500 euro moeten vergoeden voor de schade die ontstond bij één van de ramkraken.

Bij een supermarkt in Opperdoes werden in de nacht van 26 juli de ramen met een sloophamer ingeslagen. Daarna werd met een auto tegen de gevel aangereden. Een indringer plaatste vervolgens een hijsband om de geldautomaat in de winkel. De actie mislukte, doordat de geldautomaat het begaf.

Twee nachten eerder vond er een vergelijkbare ramkraak bij een supermarkt in ’t Zand bij Schagen. Ook hier kregen de criminelen de geldautomaat niet mee, omdat het deel met het geld ongeschonden bleef.

De politie kwam de verdachten op het spoor, omdat een alerte getuige het kenteken van een auto had genoteerd. De 39-jarige Arman U. en de 35-jarige Mher A. hebben hun aandeel bekend.

De verdachten hebben bij de politie verklaard dat ze 24.000 euro hadden ontvangen van een landgenoot om in Nederland aan vrachtwagen te kopen. Het geld ging echter op aan gokken. Om het verloren geld weer terug te krijgen, zou het plan voor ramkraken zijn ontstaan.

De supermarkten zouden zijn uitgekozen door de 19-jarige Azat G. Hij zou beide keren ook op de uitkijk hebben gestaan en voor de gestolen kentekenplaten hebben gezorgd. G. ontkende donderdag met klem dat hij bij de ramkraken betrokken is geweest. De officier van justitie meende dat er niettemin voldoende bewijs is om het te kunnen veroordelen.

Verdachte U. zei zich diep te schamen voor de brute ramkraken. ,,Ik schaam me dood”, zo liet hij aan de rechters weten. ,,Wij zijn helemaal geen dieven.”

De rechtbank doet 23 mei uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?