Celstraf voor omvangrijke verduistering 600.000 euro

WOGNUM – ,,Nog nooit heb ik een verduisteringszaak met zo’n hoog geldbedrag gehad tijdens een politierechterzitting.” Zo opende de officier van justitie donderdagmiddag haar requisitoir in de zaak tegen de 60-jarige Jolanda de R. uit Wognum. De R. moest voorkomen omdat ze ruim 600.000 euro van haar partners bankrekening zou hebben overgemaakt naar haar drugsverslaafde zoon die in Kaapstad woont tussen maart 2017 en maart 2019. De R. gaf de verduistering toe toen de rekeningen van haar partner helemaal leeg waren.

De R. heeft 18 jaar een relatie gehad met het slachtoffer van de verduistering en beheerde in die tijd alle rekeningen en administratie. Haar zoon schreef haar in eerste instantie aan met een hulpvraag omdat hij een belastingschuld zou hebben en hij naar de gevangenis zou moeten als hij niet betaalde. ”En nu loopt het risico om naar de gevangenis te gaan. Waar is uw zoon nu?” vroeg de officier van justitie in reactie daarop aan de heftig geëmotioneerde verdachte. De R. antwoordde dat zij dat zich ook heeft afgevraagd, maar dat haar zoon alleen maar blijft herhalen dat het geld terugkomt. De ex-partner van De R. zei op zitting dat hij daar geen vertrouwen in heeft.

Justitie eiste uiteindelijk een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan de helft voorwaardelijk tegen de vrouw. Haar voormalige partner probeerde via een vordering om ruim 600.000 euro van zijn ex terug te krijgen. De officier vond dat bedrag helder en duidelijk onderbouwd in het strafdossier en vroeg daarom om het toe te wijzen. Jolanda de R. zei erg veel spijt te hebben van de verduistering. Desondanks vond de politierechter een werkstraf niet aan de orde, en volgde de strafeis van justitie volledig. Jolanda de R. overweegt om in hoger beroep te gaan.

Loading