Share

Celstraf met TBS en dwangverpleging voor psychotische man

LELYSTAD – Hoewel de deskundigen een maatregel TBS met voorwaarden hadden voorgesteld, heeft de officier van justitie vandaag ter zitting in Lelystad vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige man die op 15 november 2016 een 83-jarige vrouw in haar woning in Hilversum overviel en vreselijk mishandelde.

Aan de woningoverval ging het een en ander vooraf. Twee weken ervoor, op 2 november 2016, randde de man een 15-jarig meisje aan in Amsterdam. Hij pakte haar vast en kneep in haar borst. Dankzij een voorbijganger en kordaat optreden van het meisje bleef het hierbij. Op de bewuste dag in november in Hilversum achtervolgt hij een jonge vrouw en probeert haar telefoon te beroven. Doordat ze het op een rennen zet en iemand in een woning weet te alarmeren, weet ze zich te redden. Vervolgens spreekt hij een vrouw aan in een woning en vraagt om een blinddate. De vrouw doet niet open. Bij een andere woning belt hij aan en vraagt of hij mag bellen. De bewoonster doet de deur snel dicht.

Ten slotte belt hij aan bij het 83-jarige slachtoffer. Zij opent de deur, de man duwt de deur verder open en meteen ontstaat er een worsteling als ze probeert hem niet binnen te laten. De vrouw loopt met een rollator en als zij door de worsteling ten val komt, kan ze niet zelfstandig opstaan. Ze probeert zich te verweren met een paraplu maar de man pakt de paraplu en slaat haar daarmee. Hij legt jassen over haar hoofd om haar te smoren. Ook pleegt hij seksuele handelingen met haar. Hij stopt met het smoren omdat hij eigenlijk op rooftocht is. Als hij de spullen van zijn gading heeft verzameld uit haar huis, vertrekt hij, waarna de vrouw haar dochter alarmeert.

Drie dagen later steelt de man een kassa in een bloemenwinkel in  Echt-Susteren. En bij zijn aanhouding worden gestolen goederen gevonden van een insluiping in een woning op 17 november in Amsterdam.

De man heeft een strafblad, en is vanaf zijn 17de psychiatrisch patiënt. Hij is schizofreen, verslaafd aan diverse middelen, en is af en aan hiervoor behandeld. Maar iedere keer dat hij uit een kliniek kwam en zijn behandeling stopte, nam hij geen medicijnen meer en viel snel terug in het gebruik van middelen. In psychotische toestand pleegde hij dan weer strafbare feiten. Omdat de deskundigen adviseren de man als tenminste verminderd toerekeningsvatbaar te zien, wordt tbs met voorwaarden geadviseerd. De officier van justitie vindt dat niet voldoende. Omdat de man zijn medicatie niet trouw gebruikt, instabiele motivatie heeft om behandeld te worden, regelmatig drugs gebruikt en geen inzicht in zijn ziektebeeld heeft, is TBS met dwangverpleging nodig. Ze eiste naast deze maatregel een gevangenisstraf van vijf jaar.

In de slachtofferverklaring benadrukte de zoon van het slachtoffer de grote impact die het misdrijf op zijn moeder heeft gehad. Dat zij op 15 september van dit jaar is overleden is hier niet de oorzaak van zoals in de media is gesuggereerd; zij is door ziekte overleden. De officier van justitie vroeg de vordering van het slachtoffer tot 8750 euro toe te wijzen aan de nabestaanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heeft u dit ook al gelezen?