Celstraf geëist voor jarenlang misbruik jonge tiener

NOORDKOP – Tegen de 57-jarige Frans H. uit Den Helder is dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar een celstraf van twintig maanden geëist, omdat hij volgens Justitie tussen voorjaar 2001 en eind 2004 seksueel misbruik heeft gemaakt van een dochter van een collega van hem. H. zou het slachtoffer daarnaast 10.000 euro smartengeld moeten betalen.

Volgens het slachtoffer kreeg zij in het voorjaar van 2001 voor het eerst contact met de collega van haar vader. Het meisje was toen 12 jaar oud en Frans H. bijna 40.

De verdachte benaderde haar via chatprogramma MSN en nodigde haar bij zich thuis uit. Volgens het meisje kwam het direct de eerste keer tot seks.

Het slachtoffer heeft verklaard dat ze werd gedwongen om vrijwel wekelijks bij de Heldenaar langs te gaan. De verdachte chanteerde haar door te dreigen naaktfoto’s bij haar ouders te bezorgen of zichzelf van het leven te beroven.

Volgens het slachtoffer zijn de seksuele contacten doorgegaan tot zij 21 jaar oud was en een relatie kreeg. In een emotionele slachtofferverklaring liet de vrouw dinsdag weten dat de verhouding met H. enorme impact heeft gehad. ,,Hij heeft mijn leven verwoest. Hij had mij volledig in zijn macht. Ik heb mijn kinderwens opgegeven, omdat ik bang ben dat ze hetzelfde moeten meemaken als ik.” De inmiddels 29-jarige vrouw claimde 20.000 euro schadevergoeding.

Frans H. voelde zich niet geroepen om te reageren op de verklaring van het slachtoffer. Hij zei zich nauwelijks iets van de beschuldigingen te herinneren, omdat hij in 2017 een herseninfarct heeft gehad. H. zei zich zelf ook slachtoffer te voelen. ,,Doordat ze aangifte heeft gedaan, ben ik benadeeld. Zij had dit ook met een gesprek hebben kunnen oplossen.”

De officier van justitie ergerde zich zichtbaar aan de vlakke houding van Frans H. Volgens haar deed de verdachte door openlijk zijn schuld te bekennen en het slachtoffer zijn excuses aan te bieden. De Heldenaar volhardde echter in zijn zwijgzaamheid.

De verdachte gaf aanvankelijk alleen toe dat hij zich heeft laten pijpen. Tot geslachtsgemeenschap is het volgens hem niet gekomen, omdat dit voor beiden te pijnlijk zou zijn. Een rechter wees hem erop dat ook in dat geval sprake was van seksueel binnendringen.

Advocaat Berbee pleitte voor de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf, omdat de zaak al zo oud is. De raadsman vond daarnaast een schadevergoeding van 5.000 euro voldoende, omdat het slachtoffer meerdere trauma’s heeft opgelopen in haar leven.

De uitspraak is op 9 juli.

Loading