Celstraf en TBS voor geweldadige verkrachter

De 20-jarige A.K uit Enkhuizen is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden en heeft daarnaast ook TBS gekregen omdat deskundigen de man deels ontoekeningsvatbaar hebben verklaard met een verhoogde kans op herhaling.

De man heeft een waslijst van (pogingen tot) verkrachtingen, zware mishandelingen en diefstallen. De man is al vanaf zijn 14e verslaafd aan drugs en heeft een persoonlijkheidsstoornis.

Een 63-jarige inwoonster van Obdam liep ernstige verwondingen op toen K. haar wilde verkrachten en met geweld haar op de grond werkte, door zich hevig te verzetten wist de vrouw uit de handen van K. te komen en om hulp te roepen.

Het psychiatrisch rapport van K. spreekt over een bedreigende persoonlijkheidsontwikkeling met borderline en antisociale trekken en een lichte verstandelijke beperking. De psychiater schrijft verder: “Er wordt daarbij een ziekelijke stoornis in de vorm van een stoornis in cannabisgebruik (matig) en exhibitionisme (momenteel in remissie in gereguleerde setting) vastgesteld. Er is eveneens sprake van een ouder-kind relatieprobleem. Deze waren ook aanwezig ten tijde van het ten laste gelegde en beïnvloedden de gedragskeuzes en gedragingen van onderzochte ten tijde van het ten laste gelegde. Geadviseerd wordt het ten laste gelegde in verminderde mate toe te rekenen.

De advocaat van K. vind dat zijn cliënt zeker op 4 ter laste leggingen vrijspraak moest krijgen omdat er volgens de raadsman geen overtuigend bewijs aanwezig is en dat mede door de andere ter laste leggingen dit feit extra gekleurd werd.  Zo zou het niet bewezen zijn dat in 1 geval de rok en slip van 1 van zijn slachtoffers door hem naar beneden zouden zijn getrokken, in een ander geval vond de advocaat het ook niet bewezen dat K. opzettelijk letsel had toegebracht aan zijn slachtoffer.

De rechtbank ging niet mee in het pleidooi van de advocaat en veroordeelde K. tot een celstraf van 12 maanden en TBS, de rechtbank hield hierbij rekening met de leeftijd van K. (20) en dat K. verminderd ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden 2 jaar cel + TBS

Loading